Kırlangıçların Genel Özellikleri Kırlangıçlar, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşayabilen kuşlardandır. Genellikle 10-23 cm uzunluğunda olup, geniş ve sivri kanatlı, oldukça çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır. Göçmen kuş türlerinden bir kısmını da kırlangıçlar oluşturmaktadır. Yuvalarını çamurdan yaparlar ve yaklaşık 100 türü bulunmaktadır. En bilinen kırlangıç türleri arasında kaya kırlangıcı, yar kırlangıcı, ağaç kırlangıcı, tencere kırlangıcı ve kır kırlangıcı sayılabilir. Kırlangıç Türleri Kırlangıç türlerinden yalnızca 79'u bilinmekte olup geri kalanı henüz keşfedilmemiştir. Kırlangıçlar genellikle sinek avlayarak beslenen kuş türlerindendir. Çoğunun karnı beyaz, kuyruk, baş ve kanatları siyah, gerdan ve alnı ise kahverengi olup parlak tüylerle kaplıdır. Kırlangıçların Fiziksel Özellikleri Kırlangıçların kısa olan ayaklarının tırnakları oldukça uzun olup, bu özellik onlara düz ve yassı zeminlere rahatlıkla tutunabilme imkânı sunmaktadır. Ürkek yapıları nedeniyle gök gürültüsünden fazlasıyla etkilenirler ve gök gürlediği zamanlarda korkudan kendilerinden geçebilirler. Beslenme Alışkanlıkları Kırlangıçlar et ve ot yiyemezler. Gagalarının geniş ve yırtmaçlı olması, kırlangıçlara yalnızca uçucu böcek türlerini yeme özelliği verir. Oldukça hızlı uçarlar. Pek çok kırlangıç türü sürü halinde hareket ederken, bazıları tek başına takılmayı tercih eder. Kuyruklarının onlara kattığı artı puandan dolayı, dümen olarak kullanıp ani dalışlarda bulunabilirler. Yer Altına Yuva Yapan Kırlangıçlar Bazı kırlangıç türleri, yuvalarını bina veya yüksek alanlara yapmak yerine yer altına yapmayı tercih ederler. Yuvalarını yerin altına gizleyen bu akıllı kuşlar, tünelleri yukarı doğru eğimli yapıp, yağmur yağdığında içeriye su girmemesi ve yuvalarını su basmaması için çeşitli teknikler uygularlar. Kırlangıçlar, zemine yuva yaparken çoğunlukla nehir ve sahil boyunca, dik kum setlerinin yakın çevrelerini kullanırlar. Kırlangıçların Göç Davranışları Kırlangıçların alçaktan uçmaları, havaların bozulacağı anlamına gelir. Soğuk havalarda Afrika'ya göçmeyi tercih ederler. Ancak, yaşamlarını hep orada geçirmeyi düşünmezler ve ilkbaharda geri dönüş yaparlar. Göç esnasında kırlangıçların pek çoğu kötü hava koşullarından dolayı yaşamlarına son vermek durumunda kalır. Kırlangıçların Zekası ve Yuva Yapma Teknikleri Kırlangıçlar, üstün zekâları ve yuva yapma konusundaki ustalıkları sayesinde insanları hayrete düşürürler. Yuva yapma konusunda uzman olan bu kuşlar, zekâlarını kullanarak yuvalarını sağlamlaştırmak için bildikleri tüm teknikleri kullanırlar. Çoğu zaman bir mimar, bazen de bir mühendis gibi hareket ederek, kullanacakları malzemeleri itinayla ve dikkatle seçerler. Seçtikleri malzemeleri sıkıştırarak, gerilmeye elverişli yapıp, yuvalarını tıpkı bir sığınak misali korumalı ve özenli bir şekilde inşa ederler. |
Yunus
03 Haziran 2024 PazartesiMeraba. Bugün balkondan aşağıya bakarken yerde çalının dibinde kanatları açık şekilde duran bi kuş gördüm. Hareket ediyodu ama uçamadığı belliydi. Bir kırlangıç sanıyorum bi yere çarpıp yaralanmış ve yere düşmüş. Göğsünde çok ciddi olmayan bi yara var. Ama uçamadığı için orada bırakmak istemedim. Şimdi evde. Kutuya koydum. Ama nasıl beslenir ne yer hiç bir bilgim yok. Yardımcı olabilecek birileri var mıdır?
Cevap yazAdmin
03 Haziran 2024 PazartesiMerhaba Yunus Bey,
Öncelikle, kırlangıcı kurtardığınız için tebrikler. Onun iyileşmesine yardımcı olmak için birkaç öneride bulunabilirim:
1. Veterinere Götürün: Yaralı bir kuşun en iyi şekilde iyileşmesi için uzman bir veterinere gösterilmesi önemlidir. Kuş veterinerleri veya yaban hayatı rehabilitasyon merkezleri bu konuda yardımcı olabilir.
2. Beslenme: Kırlangıçlar genellikle böceklerle beslenirler. Eğer temin edebilirseniz, küçük böcekler veya böcek yemleriyle beslemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, su vermeyi de unutmayın. Su kabını derin yapmamaya özen gösterin.
3. Stres: Kuşunuzu sessiz ve sakin bir ortamda tutun. Fazla gürültü ve hareket onu strese sokabilir.
4. Kutu Düzenlemesi: Kuşu koyduğunuz kutunun içinde yumuşak bir bez veya havlu bulundurabilirsiniz. Bu onun rahat etmesini sağlayacaktır.
Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Geçmiş olsun, umarım kırlangıç en kısa sürede sağlığına kavuşur.