Sığırcık Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Sığırcık Türleri ve Özellikleri

Sığırcık, ötücü kuşlar sınıfına dahil olup, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasının tipik bir üyesidir. Bu kuş türü, parlak tüyleri ve yaklaşık 20 santimetrelik boyuyla tanınır. Sığırcık kuşları genellikle sürüler halinde uçar ve oldukça gürültücü olarak bilinir. Bazı kaynaklar, sığırcık kuşlarının taklit yeteneğine sahip olduğunu belirtmektedir. Bu kuş türü, genellikle Avrupa'nın sıcak bölgelerinde yaşar, ancak Türkiye'de ve Asya'nın batı kıyılarında da görülmektedir.

Sığırcık Kuşunun Yaşam Alanları

Sığırcık kuşunun birçok alt türü dünya genelinde farklı bölgelere dağılmış durumdadır. Sadece Asya kıtasının batısında bile 12 alt türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika, Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi bölgelerde de farklı türleri mevcuttur. Ancak bu bölgelerde yaşayan sığırcık türleri daha çok hareketli ve göçmendir. Avrupa ve Asya'da bulunan türler ise yerleşik halde bulunur, ancak bu türler de mevsimlere göre kısa mesafeli göçler gerçekleştirebilirler. Bu göçler genellikle en fazla Kuzey Afrika'ya kadar sürmektedir.

Sığırcık Kuşunun Beslenmesi

Sığırcık kuşları genellikle tohum ve meyvelerle beslenir, ancak zaman zaman böceklerle de beslendikleri için hepçil kategorisinde yer alırlar. Sığırcıklar, haşere ve böceklerle beslendikleri zaman çiftçiler için yararlı olabilirken, meyve ve tohumlara yöneldiklerinde zararlı olabilirler. Bu nedenle, bazı bölgelerde yoğun olarak görüldüklerinde itlaf edilebilirler. Sığırcık kuşları örümcek, sivrisinek, güve, yusufçuk, çekirge, arı ve karınca gibi böceklerle beslenir. Ayrıca zaman zaman kertenkele, solucan ve salyangoz gibi büyük boyutlu canlıları da avlayabilirler. Beslenme biçimleri de son derece çeşitlidir. Sığırcık kuşu üç farklı şekilde besinlerini ağzıyla yakalayarak beslenir. Bunlardan ilki, topraktaki böcekleri yakalamak için kullandığı yöntemdir. Sığırcık gagasıyla toprağı kazarak böcekleri yakalar. İkinci yöntem ise uçan böcekleri yakalamak için kullandıklarıdır. Bu yöntem, ani hareket yeteneği gerektirdiğinden genç sığırcık kuşları daha çok kullanır. Son yöntem ise yerdeki solucan ve diğer böcekleri avlamak için ileri hamle yöntemidir.

Sığırcık Kuşunun Fiziksel Özellikleri

Sığırcık kuşu ortalama olarak 20 santimetre boyunda bir kuştur. Ancak bu boy oranı alt türlere göre 2-3 santimetre yukarıda veya aşağıda olabilir. Tüyleri genellikle parlak siyah olan sığırcık kuşunun, mor ve yeşile çalan tonları da görülebilir. Farklı bölgelere göre de farklı renklerde olabilen sığırcık kuşu, kahverengi olarak da görülebilir. Dişi sığırcık kuşlarının tüyleri erkeklere oranla daha fazla beneğe sahiptir. Ayakları kızıl veya pembemsi şekildedir. Gagalarının uçları sivri ve dar bir koniyi andırır. Gagalarının rengi kış mevsiminde kahverengi ve siyah arasında, yaz mevsiminde ise limon sarısı rengindedir. Sığırcık kuşları yılda bir kere tüy değiştirirler. Bu tüy değişimi genellikle yaz dönemi sonuna denk gelen üreme dönemi bittikten sonra olur. Sığırcık kuşları ortalama olarak 70 km hızla uçarlar. Göç eden sığırcık kuşları bu hızla 1000 km yol kat edebilirler. Sığırcık sesiyle de dikkat çeken gürültücü bir kuş türüdür. Her sığırcık aynı şekilde ötmez. Genellikle melodik ve mekanik şekilde öterler. Yerleşim yerleri yakınlarında bulunan sığırcık kuşları çevreye aşırı derece rahatsızlık verebilir.

Sığırcık kuşları çıkardıkları seslerle çekirge ve benzeri böcekleri yemeden öldürebilir. Eğer güvercin türleri gibi yönlendirilebilirse, sürü halindeki çekirge istilalarını rahatlıkla yok edebilirler.

Sığırcık Kuşunun Üremesi

Sığırcık kuşları, ilkbahar ve yaz aylarında ürerler. Çiftleşmeden kısa süre sonra dişi kuş yumurta bırakır. Sığırcık kuşunun yumurtası, parlak turkuaz veya beyaz renkte olup oldukça hoş bir görünüme sahiptir. Yumurtalar yaklaşık 13 gün kadar kuluçkada kalır. Süre sonunda çatlayan yumurtalardan çıkan yavrular, ilk başlarda tüysüz ve gözleri kapalı olur. Ancak 10 gün içinde gözleri açılır ve iki hafta kadar ebeveynleri tarafından beslenirler. Bir çift sığırcık yılda üç kez kuluçkaya yatabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnek Kuşu Türleri ve Özellikleri

İnek Kuşu Türleri ve Özellikleri

Kuşlardaki Mucizevi Özellikler

Kuşlardaki Mucizevi Özellikler

Kırlangıç Türleri ve Özellikleri

Kırlangıç Türleri ve Özellikleri

Kızıl Ardıç Kuşu Türleri ve Özellikleri

Kızıl Ardıç Kuşu Türleri ve Özellikleri

İskete Kuşu Türleri ve Özellikleri

İskete Kuşu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kartal Kuşunun Türleri ve Özellikleri

Kartal Kuşunun Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bülbül Türleri ve Özellikleri

Bülbül Türleri ve Özellikleri

Ördek Türleri ve Özellikleri

Ördek Türleri ve Özellikleri

Peçeli Baykuş Türleri ve Özellikleri

Peçeli Baykuş Türleri ve Özellikleri

Yalı Çapkını Kuş Türü ve Özellikleri

Yalı Çapkını Kuş Türü ve Özellikleri

Arı Kuşu Türleri ve Özellikleri

Arı Kuşu Türleri ve Özellikleri

Puhu Kuşu Türleri ve Özellikleri

Puhu Kuşu Türleri ve Özellikleri

Sıvacı Kuşu Türleri ve Özellikleri

Sıvacı Kuşu Türleri ve Özellikleri