Kumru

Kumru, Columbidae (Güvercingiller) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı. Güvercin ve kumru adları taksonomik ayrımlarla bağlantılı olarak, kullanılmamaktadır. Hayvan bilimi olan Güvercinler takımından, güvercinden küçük, boz, gri renkli bir kuş (Streptopelia) türüdür.

Kumru nedir?

  • Neden evliliği güzel olanlara "kumrular gibi" benzetmesi yapabilir misiniz?
  • Çünkü kumru, asla eş değiştirmez
  • Çünkü kumru, içinde bulunduğu şartlara her zaman uyum gösterir, şikâyet etmez.
  • Çünkü kumru, hiçbir zaman başka bir kuşun yuvasına girmez.

Familyası Yaşadığı Yerler

  • Kumrugiller (Peristeridae). Bahçelerde, ormanlarda, evlerin yakınında. Özellikleri ise güvercinden daha küçük, ötücü bir kuş. Eşler birbirlerine çok düşkündürler. Tane ile beslenir. Çeşitleri ise küçük kumru, gülen kumru, orman kumrusu, en çok bilinenlerdir. Güvercinler (Columbae) alt takımının kumrugiller familyasından, park, bahçe ve ufak koruluklarda çiftler halinde yaşayan güvercine benzer güzel ötücü bir kuş. Genellikle kahverengi tüylüdür. Şeklen güvercine benzemekle beraber, ondan daha küçük ve zarif yapılıdırlar.

Kumru Yuvası

  • Eşlerine bağlılığı ile meşhurdur. Eşlerden biri ölecek olursa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmez. Etini yememek daha iyidir. Bir lokma et için, eşinin ömür boyu mutsuz olmasına sebep olunmuş olur. Dal parçalarından basit yuva yaparlar.
    Senede iki yumurta yumurtlarlar. Yavrular, yumurtadan çıktıktan 18 gün sonra uçarlar. Göçmen ve kalıcı olanları vardır.
Kumru Çeşitleri
  • (Streptopelia senegalensis) 26 cm boyundadır. Çoğunlukla Trakya bölgesinde ve İstanbul civarında yaşarlar. İnsanlardan kaçmazlar. Yerli ve gezici kuşlardandır. Türk kumrusu (S. Decaocta) veya diğer adıyla "gülen kumru". Mavimsi külrenginde olup baş ve boynu tarçın rengindedir. 28 cm boyundadır. Anadolu ve Trakya bölgelerinde boldur. Parklarda, kasaba ve köy bahçelerinde bulunur. Bazı yerlerde Yusufçuk adı ile anılır. Halk tarafından çok sevildiğinden korunmaktadır. Orman kumrusu (S turtur) Güney Avrupa'da bol olup, kışı Afrika'da geçirir. Evcil kumru (S. Risoria) beyaz renklidir. Çoğunlukla güvercin diye bilinir.
  • Kumrular, bir yıl boyunca devamlı çiftleşirler. Kuş bilimci, Ali Boyla'ya göre bunun sebebi, kumruların ömrünün ortalama bir yıl olması. Bir defada sadece iki yavru yaptıkları için nesillerini sürdürmeleri sürekli çiftleşmelerine bağlıdır.
  • Kumrular, aşk-ı gugukçuk ötüşüyle başlarlar. Erkek dişiyi takip eder ve çiftleşmesi başlar. Bugünden sonra da bir daha birbirlerinin yanından ayrılmazlar. Aşklarının ürünü olan yavrularını, güvercin sütü denilen bir salgıyla beslerler. Kumrular, bu sıvıyı gagadan gagaya aktararak verirler. "sevgi kuşu" olarak anılmalarının bir sebebi de bu olarak görülmektedir.
20.01.2024 00:45:16
Kumru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kumru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

73 Yorum Yapılmış "Kumru"
Bir sorum olacak yanıtlayabilirseniz çok sevinirim. Balkonuma kumru kuşu yuva yaptı şuan kuş kuluçkada yalnız yuva yaparken eşi yanındaydı kuluçkaya yattigindan beri erkek kuş yok. Dişi kuş beslenebiliyor mu bilemiyorum erkeğini göremediğim için biraz endişelendim. Sizce herhangi bir besin vermeli miyim? Kuşlar hakkında bilgi sahibi olmadığım için yanlış bir şey yapmaktan korktum. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Seda . 22.04.2020 15:45:03
Herkese merhabalar bugün işe giderken yolda gözüme bir kuş çarptı zavallı küçük bir kumru.Çok kötü görünüyordu onu aldım eve getirdim kafası yere bakıyordu gözlerinde bir umutsuzluk vardı sanki ölüceğini anlamıştı.Onu veterinere götürdüm veteriner ona araba çarpmış olabileceğini ve onun felç olmuş olduğunu söyledi.Ve ömrünün 1 saatten az olduğunu...Onu eve getirdim ve ona uzun uzun baktım gözleri kapanıyordu ve çok halsizdi onu elime aldım ve son bir kez gözlerime bakıp ellerimde can verdi...
KUŞ DOSTU . 27.06.2015
yeni yuva yaptıktan sonra ne zaman yumurtlarlar
Tekin . 06.04.2019 13:18:53
Balkonunun kenarında yuva yaptı.iki yumurta vardı 14 gün sonra baktım yumurtalar yok.burda karga falan da yok. Torunlarıma ne oldu?
Megi . 20.02.2018
kumrular şehirlerde akşam olunca nerde kalır lütfen cevap verin
Enes Çelik . 07.09.2016
Evdeki kedim balkonumuzun saksısına konan kumruyu yakalamış sırtını göğsünü yaralamış yediği mamalar gözüküyormuş babam kurtarıp göğsünü dikmiş kumrunun. Veterinere götürdük ilaç verdi 3-4 gün oldu hala yaşıyor yemesi ve neşesi yerinde cam görünce uçup gitmeye çalışıyor ama çok üzülüyorum eşi varsa ayrı kaldığı için, umarım en kısa zamanda iyileşip eşinin yanına gidebilir kumrunun dişi mi erkek mi erkek mi olduğunu bilmiyorum nerden anlayabilirim???
Cicikuş . 14.09.2022 11:42:33
Balkon kapisi genelde acik birakiyorum.Bir baktim birgun iceride bir köşeye dal parcalari taşımış yuva yapacaklar. Bazen sessiz giriyorum balkondaki o odaya insaata devam.Ayirdik balkon odasini artik yeni yuva kuracak olan kuslara.
Mesut . 23.04.2020 10:33:56
Cuma günü evin balkonunda çırpınan bir kumru kuş vardı aldım içeri sanırım bir kedi saldırmış göğsü yemek borusu yirtilmisti akşam sattleri olduğu için 2 3 yere goturdum alım.bos döndüm bir kaç yeri aradım anca pazartesine dediler birşey yiyip içmiyor acaba pazartesini çıkabilir mi :( gerçekten çok üzülüyorum 2 gündür ona bakarken yüreğim burkuluyor
Burak . 10.02.2019 01:54:49
Merhaba şuan behcemde var 1 kumru buldum eve aldım ısıttım fakat canlı ama hareket etmiyor ne yapabilirim ayrıca ucmuyor
İrem . 31.12.2018 11:49:30
yaa kumrular iyi hoş yavru falan yapıyorlar balkonumda ama tek sevmediğim şey acayip kirletiyorlar ortalığı bi de kötü kokuyor.ama yuvalarından da etmek istemiyorm. hatta balkon giderini tıkamışlar yani:(
fnd . 22.05.2018
balkondan kumru yere düşmüştü başı dönüyordu topaç gibi aldım şimdi ne yapmalıyım tedavi şekli ve önerilerinizi acil bildirmenizi özellikle rica ediyorum saygılar
turan yılmaz . 02.10.2016
Bende bir kaç yıldır balkonuma konan kumrulara elimden geldiğince bulgur,buğday,kuru ekmek ufalayıp veriyorum,diğer arkadaşların dediği gibi onları yerken izlemek güzel ama hissettirmeden izleyin ki korkmasınlar,yada kendinize iyice alıştırın öyle izleyin,geçim sıkıntısı ya da bir hastalık yaşayan insanlara sesleniyorum,elinizden geldiğince bu kuşlara,ve diğer hayvanlara yiyecek bişeyler verin,Allah size bunun mükafatını gösterir,ben gördüm çok şükür,bu işte çok mucizeler var.
Bir dost . 21.11.2014
Bir tane kumru yavrumuz var evde besliyoruz ama kız mı erkek anlayamadık bilen varsa nasıl anlayabiliriz bilgilendirir misiniz?
F1r6d9a . 24.10.2023 20:11:52
Mrb kumrumu köye giderken balıkçının yanında buldum senin olsun dediler aldım eve getirdim orta boyda uçamıyor kanadında yara izi var ve kedi dalmış sanırım uçamamasının sebebi nedir nisanda yavru bulmam normal mi?
Fatıma . 07.04.2023 21:06:40
Bizim balkona kuş yuva yaptı 2 tane birisi uçttü diğeri yan yatıp ölmüş ve kafası yok idi. Sebebi nedir bilenininiz varmı?
Ksksks . 29.03.2023 21:00:21
Kumru kuşu balkonumuza 2 yumurta ile yuva kurdu ve yavrular çıktı, bugün 8 günlük oldular ancak llk defa anneleri gece yalnız bıraktı yavruları... Gece geri döner mi? Hava çok soğuk üşürler mi? Anne yarın da dönmez ise içeri alarak kendim besleyebilir miyim?
Ergül Şentürk . 04.10.2022 20:28:10
bence ömürlerinin 1 yıl olması yani kendi yerlerini alacak senede bir çift yavru yapacak olsalar e bu yavrular arasında ölen kalan vs olacak mümkün değil nesli devam etmezdi edemezdi hersene azala azala yok olmaya giderdi yani 1000 tane kumru var diyelim bunların binide eşleşti sorunsuz desek 1000 tane yavru çıkarsalar bile mümkün değil 1000 tanesinin yavrulayıp ölüp tekrar yerlerine 1000 yavru yeni nesil bırakması ve 1000 tanesininde hayatta kalması yani her sene yumurtadan çıkmayan yada yavruyken terkedilen ne bileyim yuvadan düşüp ölen vs olacaktır
güngör . 29.05.2022 00:03:57
Fotodaki tür küçük kumru
RiZZoN . 05.04.2022 11:53:13
Ben karda çok üşümüş olarak pencereme konmuş buldum içeri almaya çalışıyordum çırpındı kuyruk tüyleri yolunda şu an evde ama uçamiyor ne yapmalıyım lütfen bilgisi olan varsa yardımcı olsun
Melsa . 13.03.2022 13:33:53
Camın önünde Kumru yuva yaptı 2 tane yavru çıktı hemen ardından tekrar Kumru yattı 3 tane yumurtası var. Genelde iki yumurta olduğunu biliyorum 3 çok ilginç geldi
Ümran . 13.09.2021 10:23:19
Merhabalar; şuanda ağlamaktan gözlerim acıyor. balkonumuza busene kumrular yuva yaptı, 1yumurtayaptılar ve yavru çıktı. ve inanılmazsadık bir anne babaydı. kumru da büyüdü.bugün birazsu koyayım dedim, yavru kanatlandı uçtu, yalpaladı, karşi binanın damına kondu. uzun süre orda durdu, sonra bir baktım yok. sonra anne babası geldi ve resmen balkonda her yerde aradılar,gugukladılar. eşimle bile kavga ettik.ağla ağla içim katıldı. bu yavrukuş acaba geri gelir mi ?
Seda . 10.07.2021 15:24:38
arkadaşlar benim kumru kusumun kuyruğu koptu ama hepsimi yarısını gitti belli değil kuyduğu olmasa ölür mü?,yaşarmı,uçabilirim? Çok üzülüyorum hemen cevap verirmisiniz?
Napcan . 12.06.2021 10:01:31
merhaba yaklaşık iki haftadır yaralı bir kumruya bakıyorum. veterineri aradık yaralarına kantaron sürün iyileşir bize getirmenize gerek yok dedi. iki haftanın sonunda kumrunun gözleri kırmızılaşma ya başladı ondan önce kahverengiydi. bu normal mi yoksa yanlış bir şey mi var. yemeğini ve suyunu içiyor ayrıca uçabiliyor da. lütfen bir sorun varsa cevap verebilir misiniz. şimdiden teşekkür ederim.
Ayda . 04.06.2021 14:44:58
kumrulari çok seviyorum bu çok iyi geldi
nehir . 18.02.2021 19:56:47
Merhabalar , her sene tatlı bi çift kumru gelip boş bıraktığım bitkisiz saksıya yumurta bırakır, yalnız 15-16 şubat inanılmaz soğuk dün gece bebekler için olan sessiz saç kurutma makinasıyla uzaktan rahatsız etmeden ısıtmaya çalıştım, yem ve su sürekli verdiğim şeyler başka ne yapabilirim onlar için ?
SEÇİL ÖZÜDOОRU . 16.02.2021 18:14:07
Merhaba, küçükken yuvadan düşmüş halde bulduğum ve balkonda büyüttüğüm bir dişi kumru var. 5 yaşını geçti. Bu sene hayvanda uçma isteği kalmadı, kanat dahi çırpmıyor. Bacaklarda bir halsizlik var. Basarken zorlandıyor. Yemek yeme ve su içmede problem yok. 1 ay önce çok halsizleşti soluk alıp vermesi çok artmıştı. Veterinere götürdüm bir vitamin bir de antibiyotikli damla verdi. İlaçları kulladım bir hayli toparlandı ama hala uçmuyor. Elime alıp kanat çırpma çalışması yaptırdığımda bile kanatlarını çırpmıyor artık. Acaba hayvanın eklemlerinde bir sorun mu olabilir? Bir de hayvanın gagasının kenarlarındaki yumuşak dokularda pirinç tanesi kadar şişmeler oldu. Bunu verdiğim ilaçlara bağladım ama hala geçmedi. Ağzının içinin kontrolünü de yaptım. Benek türü bir durum yok. Sizce bu durumu özetleyen genel bir hastalık var mıdır? Veterinerin konuya çok hakim olmadığını düşünüyorum. Bu durumu ancak kuş yetiştiren ve bakan biri gerçek anlamda yorumlayabilir.
Ali Öztürk . 15.02.2021 10:27:42
Merhabalar herkese. Kumruyu Kediler yakalamislar boynunu sirtini ve sag kanadinin tüylerini yolmuslardi ellerinden aldim. Veterinere götürdüm agir bir yarasi yoktu. Ev de 5 hafta kadar baktim tüyleri cikti. Ucus antramanlari yaiyordu sirtinda bir Ur cikti ve 3 günde 2-2,5 cm kadar büyüdü, Veterinere götürdüm kanser olmus dedi, incelerken Ur kendiliginden düstü. Eve gelince tüylerini aralayip iyice kontrol edince her tarafinda 5-6 kadar daha Ur oldugunu gördüm, sonra bazilari kanadi. Buna ragmen Kumru kendini iyi hissediyor yiyip iciyor yürüyor. Yapacak bir sey yok halen besliyorum.
Mürsel Yüksel . 27.01.2021 21:49:23
Bizim de balkonda var. Çok severim kumruları. Bulgur veriyorum. Camın önüne koyuyorum. Gelip tıkır tıkır yiyorlar. Bir ara unutmuştum bulgur koymayı, cama vurdu yaramazlar. Hemen kaçmasalar ne olur sanki. Çok ürkekler. Bir kere yemek yiyorlardı, onları tül perdenin arkasından izliyordum. Beni fark ettiler hemen kaçtılar. Şimdi hava soğuk. Yuva yapmak istiyorum. Üşüyorlardir. Ama nasıl yuva yapacağımı ya da yuvaya girip girmeyeceklerini bilmiyorum. Çok da üzülüyorum. Kar yağdı ve çok soğuk geceleri. Balkonda birbirlerine sokulmuşlar. Ne yapabilirim yuva konusunda, ya da sıcak tutabilmek adına. Korkmuyorum, bir sabah uyandığımda soğuktan donarak öldüklerini görürsem vicdanım dayanmaz buna. Dayanamam bu acıya. Bir yol bir yöntem bilen varsa yardımcı olmasını rica ederim. Şimdiden teşekkürler.
Kumru sever(Yemeyi değil :) . 16.01.2021 05:07:18
Yaklaşık 1 yıldır evimin catısında kumru beslıyorum önceleri 10 15 tane kadardı suan 100 ün üzerinde kumrum var hala beslemekteyim elime alıp sevemesem bile onlara bakmak beslemek bana cok buyuk huzur ve mutluluk veriyor Tavsiye ederim gercekten manevi olarak cok huzurlu oluyor insan cok bir maliyetine yok aylık en fazla 100 150 liralık yem almam yetiyor Param dahada bereketleniyor gercekten evim dahada huzurlu mutlu oluyor bence imkanı olan herkes yapmalı gercekten pişmanlık duymazsınız
Deniz . 14.10.2020 13:33:29
Bahcedeki kanat seslerine koştuk 2 gün önce, kedinin elinden zor kurtardık. Sırtı (iki kanadının arasindaki) tüyleri yolmuş kedi. Yarım santimlik te bi açık yara oluşmuş. Hemen o gün veterinere götürdük. Çok halsizdi şok yaşadı sanırım. Dezenfekte etti evde bakabilirsiniz dedi. 2 gündür bakıyorum. Kendisi bişey yemiyo ben gagasını açıp ta veriyorum. Yarasına da kantoron yağı sürüyorum. 24 saat sonra canlandı, hiç hareket etmiyodu. Evde odalari dolaniyo bugun. Biraz pencereden dışarıyı seyrettirmistim. Sonra o odaya kendisi gitti. O pencereye uçtu. O yaralı haliyle uçunca çok mucize gibiydi. Çok ümitlendim. Ama tekrar etmedi, yoruldu sanırım. Iyilesir değıl mi. Bi de o yolunmuş tüyler tekrar çıkar mı. Ve de ne zaman ötmeye başlar.
Beren . 25.09.2020 02:17:27

Albatros Kuşu

Albatros kuşu, albatrosgiller familyasından olan ve diğer kuşlara nazaran çok daha geniş kanatlara sahip ve saatlerce deniz üzerinde uçabilen bir kuş türüdür...
Devamını Oku

Kırlangıç

Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. 10-23 cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatl...
Devamını Oku

Anka Kuşu

Anka kuşu, nesli uzun yıllar öncesinde tükenmiş ve ismi masalları süslemiş bir kuş çeşidi olarak bilinmektedir. Anka, yüzyıllardır farklı iklimlerde ve ...
Devamını Oku

Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşları, papağanlarla aynı familya içerisinde yer alan ve son derece gösterişli kuşlardır. Papağanlar kadar büyük olmayan muhabbet kuşları he...
Devamını Oku

Serçe

Serçe, Kuşlar grubundan, öten kuşlar sınıfı ve serçelerin familyasında olan bir gagalı kuş türüdür. Altın serçe Afrika'da ekilen tarlaları harap eden ir...
Devamını Oku

Cennet Papağanı

Cennet papağanı, anavatanı Afrika kıtası olan, nemli ve sıcak iklimi seven ve tohumlarla beslenen papağan türüdür. Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok...
Devamını Oku

Peçeli Baykuş

Peçeli Baykuş, Ülkemizde çokça bulunan açık renkli olan bir baykuş türüdür. Yüz bölgesi, göğüs ve karın dış yüzeyi beyaz renklidir. Yüzleri kalp görünüm...
Devamını Oku

Huma Kuşu

Huma kuşu, kökeni Eski Türklere kadar dayanan, binlerce yıldır efsanelerde varlığını sürdüren bir kuştur. Huma kuşu ile ilgili farklı Türk boylarının farklı yorumla...
Devamını Oku

Flamingo

Flamingo, Flamingolar grubunun, Flamingogiller ailesinden (Phoenicopterus) cinsini oluşturan 6 adet kuş türünün ortak adıdır. Tek cins ve onun alt, altı türü...
Devamını Oku

Kanarya Bakımı

Kanarya bakımı, oldukça hassas bir çalışmayla sağlanabilir. Sağlıklı bir kanarya etrafında olanlara karşı duyarlı bir yaklaşım içindedir. Devamlı olarak...
Devamını Oku

Saka Kuşu

Saka kuşu ispinozgillere ait bir kuştur. Kafeslerde de sıklıkla beslenen bu kuş türü, özellikle ötüşüyle ilgi çekmektedir. Görünüm itibariyle serçeyi an...
Devamını Oku

Martı

Martı herkesin bildiği deniz kuşları olarak anılır. Martıgiller familyasından olan, denizi olan tüm dünya topraklarında yaşayabilen özelliklere sahip bi...
Devamını Oku

Kuzgun

Kuzgun, diğer adlarıyla Bayağı Kuzgun, Karakarga ya da Kelağ, kargagiller familyasından Corvus cinsi, zekâsı, büyüklüğü ve simsiyah olması ile ta...
Devamını Oku

Hint Bülbülü

Hint Bülbülü olarak bilinen bu kuşlar ispinoz ailesine dahildirler ve asıl isimleri zebra ispinozdur. Küçük, narin yapıları ile çok hareketli kuşlardır. H...
Devamını Oku

Kartal

Yırtıcı kuşların en büyüğü olan kartal, genelde dağlık ve ormanlık alanlarda yaşar. Etçil bir kuştur. Uzun ve kıvrık gagalı geniş kanatlı bir hayvandır....
Devamını Oku

Sığırcık

Sığırcık, ötücü kuşlardan sayılan ve familyasına da adını veren sığırcıkgillere ait bir türdür. Sahip olduğu parlak tüyleri ve 20 santimetre civarı boyuyla b...
Devamını Oku

Bülbül

Bülbül güzel ötüşüyle tanıdığımız, sinekkapangiller familyasından olan bir kuş türüdür. Hezar, seher kuşu ve andelip olarak da bilinir. Akdeniz ülkeleri...
Devamını Oku

Doğan

Doğan; Doğangiller (Falconidae) familyasının, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından olan bu yırtıcı kuş türlerinin ortak adı Doğan'dır. Bazı türl...
Devamını Oku

Toy Kuşu

Toy kuşu, nesli hızla tükenen ve ürkek olan bir kuş türüdür. Yaşam alanları çok geniş bir coğrafyaya yayılsa da çoğu yerde nesli tükenmiştir. Diğer ülkelerde...
Devamını Oku

Baykuş

Baykuş gece yırtıcıları takımına giren, geceleri avlanan, büyük başlı ve tüylü bir kuştur. 60-70 yıl kadar yaşayabilen kuşlar, 18-70 cm boylarındadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kumru
Albatros Kuşu
Kırlangıç
Anka Kuşu
Muhabbet Kuşları
Son Forum Konuları
Arı Kuşu
Gece Saksan
Limon İshal, Halsiz Ve Uyukluyor
Muhabbet Kuşum Kuruma Hastasımı
Dişi Kuşum Erkek Olmadan Yumurtladı Neyaplalıyım
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024