Cennet Papağanı

Cennet papağanı, anavatanı Afrika kıtası olan, nemli ve sıcak iklimi seven ve tohumlarla beslenen papağan türüdür. Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok sayıda bulunurlar. İnsanlara yakın olacak kadar sosyal olan, oyuncu papağanların çift olarak beslenmesi uygundur. Tek olarak bakıldığında daha fazla ilgi gösterilmesi, kafesinde daha fazla oyuncak bulundurulması gereken bir yapıya sahiptir.
Kafesleri yeterince geniş olması gerekir. Çalan müziğe eşlik etmeyi sever. Türlerine göre 12-19 cm boyutlarında, 40-60 gram ağırlığında olan papağanların ömürleri yaklaşık 10 yıldır. Sivri ve keskin gaga yapısı, genellikle parlak yeşil renk tonuna sahip tüyleri, küt kuyrukları olan cennet papağanlarının 32 değişik renge sahip türü bulunmaktadır. Bu papağan türlerinin konuşma yeteneği çok kısıtlıdır. Ancak yeteri kadar ilgi gösterilirse, erkekler birkaç kelime öğrenebilir, adına tepki verebilir. Bu kuşlarda eş seçimi için göz bantlarına göre seçim yapılmalıdır. Bu ince ve kalın göz bandı olmasına göre değerlendirme yapılır. Bu türler kendi aralarında eş yapılmalıdır. Cennet papağanı almak isteyenler, öncelikle kabarık tüylü olmamasına, dışkısına, tüylerinin parlaklığına, gözlerinin canlılığına, burnunda nemlilik olmamasına dikkat etmelidir. Başka papağanlarla bir arada duruyorlarsa, eşinin olup olmadığına bakılmalıdır.

Cennet papağanlarının cinsiyet tayini


Papağanların cinsiyet ayrımının yapılması için DNA testi yapılması gerekir. Ancak yaklaşık olarak cinsiyetlerinin belirlenmesinde bazı ayrımlar bulunmaktadır.
Dişi olanlarda kuyruk tüyleri genellikle aynı uzunlukta ve düz biterken, erkeklerde daha oval olur. Ortada yer alan tüyler yandakilere göre daha uzun olur. Dişi papağanlar tünediğinde ayakları arasında kalan mesafe erkeklere göre daha fazla olur. Ayrıca dişilerin karınları tüneğe daha yakın olur. Erkeklerin kafası oval olurken, dişilerin üst kısmı daha düz olur. Bu tür ayrımlar yaklaşık olarak cinsiyetleri hakkında bilgi verebilir. Bunun dışında yetişkin olan papağanlarda dişiler üreme döneminde kanatlarını ve kuyruklarını kabartıp, daireler çizer. Erkek dişinin ve kendi ayaklarına küçük ısırık hamleleri yapar, etrafında döner, kaşınır, başını sallayarak seri şekilde ses çıkarır. Hareketleri dişiye göre daha belirgindir.

Cennet papağanlarında yaş tayini


Bu papağanları bakmak isteyenler genellikle evcilleştirmek ister. Ancak yavru olanlar sabırla daha kolay evcilleşir. Bu nedenle 2 aylık yavru alınması daha uygun olur. Papağanlarda yaşı belirlemek için gagasına ve gagasının üzerinde olan kahverengi banda bakmak gerekir. Yavrularda burun delikleri biraz daha belirgin olur, yetişkinlerde ise burun delikleri nemli olmazsa belirgin hale gelmez. Gaga rengi yavrularda kahverengi turuncu renkte olur ve zamanla kırmızıya döner. Bu kırmızı gagalı kuşların hepsinde böyle olur. Beyaz gagalılar için yavruyken kahverengi olan gaga büyüdükçe beyaza döner. Cennet papağanın gagası tamamen kırmızı olduğunda, 3 aydan büyük olduğu anlaşılabilir. Cennet papağanın gagası kırmızı renkte, sevda papağanının gagası beyaz renkte olur. Ayaklarında kahverengi benekler olan kuşlarda yavrudur. Bunlar yoksa, 5 aydan büyük olduğu belirlenebilir.

Cennet papağanı için kafes seçimi


Papağanlar içinde rahatça hareket edebilecekleri bir kafese konmalıdır. Kafesin boyu yüksek, tırmanmalarına uygun olacak yatay tellere sahip olmalıdır. Kafeste üst tarafta rahatça durabilecekleri ahşap tünek olmalıdır. Uyuması için salıncak yerine tünek kullanılmalıdır. Alıştırılırsa hasır yuvada rahatça uyuyabilir. Bu papağanlar yuvasını kirletecek dışkılama yapmaz. Kafese yemini günlük tüketebileceği kadar koymalı, suyuyla birlikte düzenli olarak değiştirilmelidir. Kafesleri her hafta temizlenmelidir. Tabanda doğal talaş kullanımı temizliği kolaylaştıracaktır. Cennet papağanları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hareketlenmeye başlar. Yemini yedikten sonra, oyuncaklarıyla oynar, tiz sesler çıkarır. Öğlen saatlerinde uyumayı severler. Aktif olduklarından, kafeste oyuncakların olmasından hoşlanırlar. İnsanlara karşı oldukça ilgilidir.

Cennet papağanlarında üreme

Bu papağanların evde üretimi oldukça kolaydır. Birbiriyle çok kolay anlaşan çiftler tek eşli yaşarlar. Eş seçiminde göz bantlarına dikkat edilmelidir. Göz bantlarının ince ve geniş olmasına göre eş seçilirse, anlaşmaları da kolay olur. Eşler sonradan bir araya getirildiğinde, bir süre ayrı tutulmalarında fayda vardır. Üreme dönemleri geldiğinde asabileşen kuşlar, daha yüksek sesler çıkarır. Evcilleştirmek istediğiniz papağanları ayrı olarak tutarak evcilleştirin. Bir arada tutulanlar, kolay evcilleşmez. Üreme döneminde kafeslerine yuvalık takarak, içine biraz kemirgen talaşı koyabilirsiniz. Yuvaları için şeritler halinde kesilmiş boya içermeyen kâğıtlar vermelisiniz. Çiftleşme sonrasındaki 10. Günde dişi ilk yumurtayı yapar. Diğer yumurtaları 48 saat arayla yapar. Ortalama olarak 5 tane yumurta yaparlar. Dişinin kuluçka süresi mevsim koşullarına göre yaklaşık 21-25 gün kadardır. Ancak 7. Günden itibaren yumurtaların doluluğu ışığa bakılarak anlaşılabilir. Bunu yaparsanız, dişinin fazla yorulmasına engel olursunuz. Yumurtalar kuşların yuvada olmadığı zaman yapılmalı, yumurtada koku olmaması için el sürmeden kontrol etmelisiniz. Dişi papağanı kuluçka döneminde erkek besler. Bazı çiftler dönüşümlü olarak kuluçkaya yatabilir. Yavrular yumurtadan tüysüz çıkmaktadır. Düzenli beslenmeleri için kafese mama konulmalıdır. Sürekli olarak yavrular kontrol edilmeli, kursaklarının doluluğuna bakılmalıdır. Dişi ya da erkek yavrulara zarar verirse, kafesten ayırabilirsiniz. Bu durum olursa, yavruların iyi beslenmesi için, sizde yardımcı olabilirsiniz. 45 gün sonra yavrular yuvadan çıkar, 60 günde bağımsız yaşayabilirler. Bu süreçte yavrular dışarıdan takip edilmeli, fazla el sürülmemelidir.

Cennet papağanının beslenmesi

Doğal yaşamlarında yeşil yaprakları, bitki tohumlarını ve meyveleri tüketen papağanları buna uygun beslemek gerekir. Hazır satılan yemlerde yulaf, sarı ve beyaz darı, kırmızı darı, kenevir tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır gibi tohumlar olur. Bunların yanında ballı kraker, dal darı verilebilir. Özellikle tüy dökme döneminde yulaf verilmesi ihmal edilmemelidir. Bunların dışında kırmızı biber, elma, yeşillik, mürekkep kabuğu kemiği, yumurta gibi yiyeceklerde verilmelidir.

Cennet papağanı eğitimi

Bu papağanları eğitmek oldukça sabır ister. Eğitim papağanın sahibine alışmasını kapsamaktadır. Yanında yüksek sesle konuşulmamalı, ani hareketlerden kaçınılmalı, uyurken huzursuz edilmemeli, zorla istemediği besinler verilmemeli ve alışmasını kolaylaştırmak için kesinlikle aç bırakmamalısınız. Sabahları çok ötüyor diye kafesin üzeri örtülmemeli, yüksek sesle ikaz edilmemelidir. Başlangıçta papağanınızı fazla rahatsız etmemelisiniz. Kafesinin yerini değiştirmemeli ve elinizi içine sokmamalısınız. Aradan birkaç gün geçince ürkütmeden yanaşıp konuşabilir, size öterek karşılık verene kadar bekleyebilirsiniz. Elinizle beslemeyi deneyebilirsiniz. Kafesin kapısını açabilir, etrafı keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Uçmayı beceremediğinden, etrafa çarpabilirler. Yaralanmalarını sağlayacak eşyaları uzaklaştırmalısınız. Kendini sevdirmeye başladıktan sonra, papağanınızla iletişimi daha kolay kurarsınız. Bundan sonra kafesin dışında olduğunda bile, sizden kaçmayacak yanınıza gelecektir. Cennet papağanını kendinize alıştırmak istiyorsanız, mutlaka 2 aylık kadar olanlardan ve insanlardan kaçmayanlardan seçmelisiniz.
19.01.2024 03:06:48
Cennet Papağanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Cennet Papağanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

11 Yorum Yapılmış "Cennet Papağanı"
Merhaba ben evimde tepeli muhabbet kuşu da besliyorum cennet papağanınıza almak istiyorum zorun olur mu anlaşırlar mı bilgisi olan yazabilir mi
Azra . 23.06.2019 21:41:50
Cennet papağanı ısırganmıdır uysalmıdır çoğu siteye baktım ama hala nedenini bulamadim
İrem . 12.03.2018
hocam merhaba iyi akşamlar bende bir çift cennet papağanı var bana 3 ay önce önce geldiler 1 yaşındalar ve geldikleri günden beri yuvalığa giriyorlar ama hala çiftleşme yok sebebi nedir acaba
HÜSEYİN . 23.10.2016
benim bir adet cennet papağanım var. nasıl konuştura biliriz . bide karanlıkta korkarlarmı.
süreyya . 27.06.2016
2bucuk yasinda cennet papaganim vardi ara ara yumurtluyordu 1 hafta once yumurtlamisti ustune kabarip yatiyordu kirilmis yumurtasi aldim yuvasindan 2 gun oncr yine yumurtlamis ustune yatmis catlamis yumurta onu da dun sabah aldim yuvasindan dun aksam yuvasindan cikardim elimr aldim nasil titriyodu avcumun icinde sanki hic hali yoktu disari biraktim cok keyifsizdi yine yuvasina girdi sabah kalktigimda olmustu cooook uzuldum cok kotu oldum daha cok kucuktu neden ölmüştür yumurtalari bos cikiyo diye mi ben son zamanlarda pek ilgilenemiyordum yalniz mi hissetti acaba tam da 2 sene once yılbaşında evimize gelmisti keske bu kadar erken terk etmeseydi bizi.
Sumeyye . 01.01.2022 13:57:38
Merhabalar iyi günler biz iki adet cennet papaganı aldık biri mavi biri yeşil eşlerini ayırdık biri çok yaklaşıyo biri çok uzak duruyo sanırsam biri 2019 lu biri 2020 li napabiliriz acaba
Hatice Akdas . 18.01.2021 17:52:13
Benim bir papağanın var adı çilek cennet papağanı. Beni çok seviyi dışarda kaçmıyo elime geliyor benimle oyun oynuyor ben 45 günlükken aldım alacaklar yavru almalarını tavsiye ediyorum 2ayda bana alıştı 1ay eğittim dışarda kaçmıyor. Eğitiminde sabırlı olmalı onu istemediği şeylere zorlamamalısınız.
Minel Duru doğan . 08.06.2020 11:20:37
Eşim evde yalnız kalmayım diye bana cennet papağanı almıştı tam 1 sene önce şimdi o kadar alıştık ki birbirimize evde beraber müzik dinliyoruz oyunlar oynuyoruz beraber uyuyoruz en yakın arkadaşım oldu evde çok serbest geziyor tuvalet eğitimi bile verdik ❤️❤️❤️ Seni çok seviyorum tosbik
Hazal Buse Köksal . 07.04.2020 18:59:52
Peki cennet papağanı büyür mü ?
Fatma . 04.12.2018 19:05:58
Benim Iki Adet Cennet Papaganim Var. Ikisinin Goz Bandida Genis Bunlar Cift Olabilirmi.
Said . 11.05.2016
Bizzat saldırıyor hocam :) ne yapmam gerek
Hakan Açan . 05.12.2015

Kumru

Kumru, Columbidae (Güvercingiller) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı. Güvercin ve kumru a...
Devamını Oku

Albatros Kuşu

Albatros kuşu, albatrosgiller familyasından olan ve diğer kuşlara nazaran çok daha geniş kanatlara sahip ve saatlerce deniz üzerinde uçabilen bir kuş türüdür...
Devamını Oku

Kırlangıç

Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. 10-23 cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatl...
Devamını Oku

Anka Kuşu

Anka kuşu, nesli uzun yıllar öncesinde tükenmiş ve ismi masalları süslemiş bir kuş çeşidi olarak bilinmektedir. Anka, yüzyıllardır farklı iklimlerde ve ...
Devamını Oku

Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşları, papağanlarla aynı familya içerisinde yer alan ve son derece gösterişli kuşlardır. Papağanlar kadar büyük olmayan muhabbet kuşları he...
Devamını Oku

Serçe

Serçe, Kuşlar grubundan, öten kuşlar sınıfı ve serçelerin familyasında olan bir gagalı kuş türüdür. Altın serçe Afrika'da ekilen tarlaları harap eden ir...
Devamını Oku

Peçeli Baykuş

Peçeli Baykuş, Ülkemizde çokça bulunan açık renkli olan bir baykuş türüdür. Yüz bölgesi, göğüs ve karın dış yüzeyi beyaz renklidir. Yüzleri kalp görünüm...
Devamını Oku

Huma Kuşu

Huma kuşu, kökeni Eski Türklere kadar dayanan, binlerce yıldır efsanelerde varlığını sürdüren bir kuştur. Huma kuşu ile ilgili farklı Türk boylarının farklı yorumla...
Devamını Oku

Flamingo

Flamingo, Flamingolar grubunun, Flamingogiller ailesinden (Phoenicopterus) cinsini oluşturan 6 adet kuş türünün ortak adıdır. Tek cins ve onun alt, altı türü...
Devamını Oku

Kanarya Bakımı

Kanarya bakımı, oldukça hassas bir çalışmayla sağlanabilir. Sağlıklı bir kanarya etrafında olanlara karşı duyarlı bir yaklaşım içindedir. Devamlı olarak...
Devamını Oku

Saka Kuşu

Saka kuşu ispinozgillere ait bir kuştur. Kafeslerde de sıklıkla beslenen bu kuş türü, özellikle ötüşüyle ilgi çekmektedir. Görünüm itibariyle serçeyi an...
Devamını Oku

Martı

Martı herkesin bildiği deniz kuşları olarak anılır. Martıgiller familyasından olan, denizi olan tüm dünya topraklarında yaşayabilen özelliklere sahip bi...
Devamını Oku

Kuzgun

Kuzgun, diğer adlarıyla Bayağı Kuzgun, Karakarga ya da Kelağ, kargagiller familyasından Corvus cinsi, zekâsı, büyüklüğü ve simsiyah olması ile ta...
Devamını Oku

Hint Bülbülü

Hint Bülbülü olarak bilinen bu kuşlar ispinoz ailesine dahildirler ve asıl isimleri zebra ispinozdur. Küçük, narin yapıları ile çok hareketli kuşlardır. H...
Devamını Oku

Kartal

Yırtıcı kuşların en büyüğü olan kartal, genelde dağlık ve ormanlık alanlarda yaşar. Etçil bir kuştur. Uzun ve kıvrık gagalı geniş kanatlı bir hayvandır....
Devamını Oku

Sığırcık

Sığırcık, ötücü kuşlardan sayılan ve familyasına da adını veren sığırcıkgillere ait bir türdür. Sahip olduğu parlak tüyleri ve 20 santimetre civarı boyuyla b...
Devamını Oku

Bülbül

Bülbül güzel ötüşüyle tanıdığımız, sinekkapangiller familyasından olan bir kuş türüdür. Hezar, seher kuşu ve andelip olarak da bilinir. Akdeniz ülkeleri...
Devamını Oku

Doğan

Doğan; Doğangiller (Falconidae) familyasının, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından olan bu yırtıcı kuş türlerinin ortak adı Doğan'dır. Bazı türl...
Devamını Oku

Toy Kuşu

Toy kuşu, nesli hızla tükenen ve ürkek olan bir kuş türüdür. Yaşam alanları çok geniş bir coğrafyaya yayılsa da çoğu yerde nesli tükenmiştir. Diğer ülkelerde...
Devamını Oku

Baykuş

Baykuş gece yırtıcıları takımına giren, geceleri avlanan, büyük başlı ve tüylü bir kuştur. 60-70 yıl kadar yaşayabilen kuşlar, 18-70 cm boylarındadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kumru
Albatros Kuşu
Kırlangıç
Anka Kuşu
Muhabbet Kuşları
Son Forum Konuları
Arı Kuşu
Gece Saksan
Limon İshal, Halsiz Ve Uyukluyor
Muhabbet Kuşum Kuruma Hastasımı
Dişi Kuşum Erkek Olmadan Yumurtladı Neyaplalıyım
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024