{ "title": "Sultan Papağanı", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/sultan-papagani.gif", "date": "20.01.2024 11:52:19", "author": "Bilek", "article": [ { "article": "
Sultan papağanı, kakadugiller familyasına ait olan sarı, beyaz ve gri renkleri bulunan evde beslenebilen bir kakadu türüdür. Yanaklarında kulak bölgesinde bulunan turuncu tüyleriyle ayırt edilirler. Bunlar genellikle soluk renkte olduğunda dişi, koyu renkte olduğunda erkek olurlar. Ancak kesin olarak cinsiyet tayini yapabilmek için, daha farklı yöntemler bulunmaktadır. Genellikle erkeklerin gözlerinin çevresi sarı tüylerle, dişilerin ise beyaz ve gri renkli tüylerle kaplıdır. Erkek olanlar konuşturulduklarından, oldukça rağbet görürler. Kafeste kapalı kalmayı sevmezler, ancak kalabalıkta bulunmaktan hoşlanırlar.

Sultan papağanında cinsiyet ayrımı

Sultanlarda cinsiyet ayrımı yapabilmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Her mutasyonda çözüm olmasa da papağanların tüylerine bakarak cinsiyet ayrımı yapılabilir. Ancak bu yapılırken sultanın yaşı da dikkate alınmalıdır. Yaşını doldurmayanlarda tüylerin renkleri tama olarak oturmadığından, hatalı cinsiyet tahmini yapılabilir. Diğer yola göre sultanın yaşının doldurmasına göre ötüşü takip edilir. Dişi olanlar curk curk olarak kısa ve tek ötüş yaparken erkekler kanarya ötüşüne benzer sesler çıkarabilir, ıslık çalar ve konuşma özellikleri olur. Yani hangi renkte olursa olsun, ıslık çalıp, uzun ötenler erkektir.

Sultan papağanında yaş tahmini

Sultanların yaşını tahmin etmek oldukça güçtür. Yöntemler kesin olarak yaşını göstermese de hangi dönemde olduğu hakkında bilgiler verebilir.
Sultan papağanının davranışları

Sultanlar diğer kuşlara göre daha fazla davranış birliği gösterirler. Büyük bir kısmı yaptığı aynı davranışlarla, aynı şeyleri anlatır. Bunun sebebi sürüler halinde yaşamaları ve sosyalliği sevmelerinden kaynaklanır. Birbirlerine bakarak çok sayıda şey öğrenirler, rahatça iletişim kurabilirler. Bu nedenle özellikle erkekleri konuşmayı öğrenir, taklit yeteneğini kullanabilir.
Sultan papağanının beslenmesi

Sultanlar doğal ortamlarda tohumlar, yeşillikler ve bitki kökleriyle beslenirler. Bu nedenle kafeste bakılan sultanlara doğal yaşamına uyacak beslenme şekli sunulmalıdır. Bunun içinde kuş yemleri bulunmalıdır. Bunlar sultan papağanın %75 besin ihtiyacını karşılar. Yemler sultanlar için hazırlanmış karışık yemler olabileceği gibi, muhabbet kuşlarının yediği yemden de faydalanabilirsiniz. Ancak bunun içine tuzsuz çekirdek ve kırık fındık içi ilave etmelisiniz. Yemin dışında papağanınıza dal darı verebilirsiniz. Ancak bunu fazla vermemeye çalışın. Aksi halde kuşun şişmanlamasına neden olursunuz. Vitamin ihtiyaçları için taze sebze ve meyve vermelisiniz. Bunları yemeyen kuşlar için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Unutmamanız gereken bir unsurda, kuş kumunu mutlaka kafeste bulundurmalısınız. Bu sayede sultanlar yediklerini sindirebilir ve öğütebilir. Bunu vermediğiniz takdirde, sultanınız ciddi sindirim sorunları yaşayacaktır. Kuş kumu her yemliğe yarım kaşık ilave edilebilir ya da ayrı bir kapta tutulabilir. Sultanlara ballı krakerler, yumurtayla yapılan mamalar verebilirsiniz. Kalsiyum ihtiyaçları için, mürekkep balığı kemiğini kafesine koyabilirsiniz.

Sultan papağanı için zararlı olan besinler

Sulatanlara aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bunun dışında çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyveler, elma çekirdeği, mantar gibi yiyecekler yememelidir. Tereyağı, margarin, patates cipsi, kek, dondurma, konserve türü besinler, kurabiyeler verilmemelidir. Ayrıca zehirli olan gıdalardan uzak tutulmalıdır.
" } ] }