{ "title": "Serçe", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/serce.jpg", "date": "21.01.2024 10:47:28", "author": "Üstel", "article": [ { "article": "
Serçe, Kuşlar grubundan, öten kuşlar sınıfı ve serçelerin familyasında olan bir gagalı kuş türüdür. Altın serçe Afrika'da ekilen tarlaları harap eden iri bir türüdür. Çevrede yaşayan evcil serçeler, sırtı ve kanatları kahverengimsi, karın bölgesi ise gri renklidir. Serçelerin otuza yakın türü bulunur. Küçük ve tınaz yapısı olan, kalınca gagası bulunan küçük bacakları siyaha benzer tüylü kuş türleridir. En çok bilindiği ve sürekli görülen türü olan bayağı serçenin hem büyük hem de küçük alanlarda, tarla ve bahçelerde ufak sürü halinde yaşarlar. Önceden Avrasya'da görülürken zaman içinde yeryüzünün dört bir yanına yaygınlaşmışlardır.

Cıvıltılar halinde, sesleri gün içerisinde duyulur. Bazen kuyrukları yelpazeye benzer açılır ve dövüşürler. Yaz aylarında kumda banyo yaptıkları görülür. Bayağı serçeler her daim kanatlarıyla tozu toprağa bulandığından, solgun renkli zannedilir. Ancak erkek serçe genelde üreme mevsiminde daha canlı renge bürünür. Bayağı serçe çalıdan çırpıdan yaptığı genişçe ve titizlik gösterilmemiş yuvasına kuştüyü, yün ve kıllarla döşer. Yuvayı duvarla örer, sarmaşıklar içinde boruların olduğu, ağaç parçacıkları ve çalılarda bulunur. Bayağı serçe diğer kuşların yuvalarında da yaşayabilir.

Serçe ve Hz. Süleyman a. S. Bir Konuyu Konuşurken

Sohbet başladığında konunun Hz. Süleyman'ın görkemli saltanatından bahsedilince Serçe Hz. Süleyman'a dedi ki; \"İstersem senin saltanatını alaşağı eder yıkarım!\" Hz. Süleyman a. S. Gülerek; \"Bunu nasıl yapacaksın bakalım\" diye sorunca Serçe; \"Çok kolay. Gider bir vakıf arazisine konar ve kendimi vakıf arazisinin toprağına iyice bularım. Sonra gelir senin özel mülküne konar ve kendimi silkelerim. \" Bunu söyleyince Hz. Süleyman a. S. Birden ciddileşir. Ve; \"Haklısın böyle yaparsan saltanatımı alaşağı olmasına sebep olursun\" diyerek tartışmaya teslim olmuştur.

Serçe Kuşlarının Özellikleri; Serçe kuşları ufak kuşlar grubundan takriben 10-15 cm boyunda olur. Başka kuşların özelliğinden anlaşılacağı gibi yumurtalarını benekli olarak yaparlar. Kuluçka dönemleri kümes hayvanlarından daha kısa zaman sürer. Genelde 1,5 hafta kuluçkada kalırlar. Buda demek, 10 gün süreyle kuluçkada yatarlar.

Serçe Kuşları Ne Yerler? Bu kuş türü her ne kadar doğada tahıl, böcek ve solucandan tohuma geniş bir yelpazede beslenmeye yatkınsa da insan faktörünün değiştirdiği yaşam koşulları nedeniyle insanoğlunun ürettiği çeşitli yiyeceklerle de beslenebilme yeteneğini geliştirmiştir. Tahıl taneleri ve tomurcuklar besin kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturduğundan sadece Kuzey Amerika'da değil, sonradan götürdükleri Avusturalya ve yeni Zelanda'da tarlalar için zararlı kuşlar arasında sayılırlar.

Serçe Kuşları Ne Kadar Yaşarlar? Serçe kuşları çevresel bir etken olmadığı takdirde 20-25 yıl arasında yaşamaktadırlar.

Serçe Kuşlarının Göçü; bu kuşların ayrıcalığı göç etmemeleridir. Yerleşik ve koloniler halinde yaşarlar.

Serçe Kuşlarının Avlanması; Serçe kuşlarının düşmanlarını yırtıcı kuşlar ve kediler oluşturur. Bazen de kırsal alanlarda görülen çocuklar serçe kuşlarını sadece avlayabilmek için sapan atarlar. Bir de kış aylarında tuzak yapılarak epeyce serçe yakalarlar. Serçeler genelde kışları önceden hazırlanan ağlar ve ağlara benzeyen aletlerle alt kısmına buğday tanelerinden koyulup, serçenin gireceği biçimde bir yanı açık bırakılır ve serçeler girdiği anda ağ çekilip avlanırlar.

Serçe Kuşlarının Dağılımı; Serçe Kuzey Amerika'ya ilk kez on dokuzuncu yüzyılın ortalarında götürülmüş, bir yüzyıl geçmeden tüm kıtaya dağılmışlardır. Anavatanı Avrasya ve Kuzey Afrika olmakla birlikte, Güney Amerika dışında yeryüzünün hemen her yerine götürülmüştür. Avrupa, Asya ve genelde Afrika'da büyük gruplar halinde gezerler.

Serçe Kuşlarının Diğer Türleri; Bayağı kar serçesi, bayağı serçe, kar serçesi, İtalya serçesi (Melez), orman serçesi, sarı gerdanlı serçe, söğüt serçesi, çalı serçesi ve çöl serçesidir.
" } ] }