{ "title": "Saksağan", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/saksagan.jpg", "date": "20.01.2024 07:52:10", "author": "cavit yirik", "article": [ { "article": "
Saksağan, kargagiller familyasından olan uzun kuyruklu kuş türlerini kapsayan bir cinsidir. Uzun kuyruklu karın, omuz ve el uçma tüylerinin iç tarafları beyaz olan kuş cinsidir. Metalik yeşil olan kuyruk türlerinin uçları parlak mavi, ayak ve gaga kısımları siyahtır. Boyları ortalama 46 cm civarıdır. Kuyruk uzunluğu 25 cm'yi bulur. Yerde sıçrayarak gezmektedirler. Kuyruğunu dikerek sağa sola sallar. Böcekler, kuş yumurtaları, solucanlar ve leşler ile beslenmektedirler. Çığırtkan bir sesi vardır. Küçük kuşların yavru ve yumurtalarını çalıp yuvalarını bozmaktadırlar. Meyvelere zarar vermekle beraber, tarla farelerini de avlamaktadırlar. Hırsız bir kuş olarak şöhret yapmıştır. Boncuk, elmas gibi parlak eşyaları kaparak yuvasına götürür. Emniyetli çalılıklar arasında veya yüksek ağaçlarda yuva yaparlar. Yuvanın üzerine dikenlerden çatı yaparlar. Yumurtladığı 4 5 yumurtanın üzerine yalnızca dişileri kuluçkaya yatmaktadır. Kuluçka süreleri 12 gündür. Yavruların uçma süreleri 16 gündür. Arkadaş canlısıdır. Saksağanı yavru iken kolayca evcilleştirebilirsiniz. Islık çalması ve birkaç kelime öğretilebilmesi mümkündür.

Saksağanın Yaşadığı Yerler

Yaşadığı yerler, Avrupa'dan Asya'ya kadar ve Kuzey Amerika'yı da içine alan ağaçlık bölgelerinde görülürler. Güney Çin'de ve Hindu Çin'de yaygındırlar. Türkiye'de de sürekli görülen yerleşik kuşlardandır. Seyrek ağaçlı arazilerde, tarla ve parklarda, meyve bahçelerinde, fundalıklarda yaşarlar. Genellikle Asya'nın mavi ve yeşil Saksağanlarıyla akraba oldukları bilinse de yakın zamandaki araştırmalar Avrasya kargalarıyla daha yakın akraba olduklarını göstermiştir.

Saksağan Çeşitleri

" } ] }