{ "title": "Örümcek Kuşu", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/orumcek-kusu.jpg", "date": "21.01.2024 02:52:02", "author": "Neşe", "article": [ { "article": "
Örümcek kuşu, örümcek kuşugiller familyasına ait olan ötücü kuşlar sınıfındandır. Tüneyen kuşlar içinde en yırtıcı, gösterişli ve cüretlidir. Çalılıklarda yaşayan kuşlar, hayvanları yüksekten uçarak avlar. Diğer kuşların seslerini taklit edebilirler. Hava yağmurlu olduğunda daha az öten, kuru havalarda daha hareketli olan bir kuştur. Fakat seslerinde ahenk bulunmamaktadır. Bu kuşlar daha çok Eski Dünya'ya özgü canlılardır. Özellikle Afrika'da tropik alanlarda bolca bulunur. Bu türden kuşlar üç farklı alt familyaya sahiptir. Bunlar;
Bunlar içinde olan 9 adet miğferli kuşa ve 39 adet çalı kuş cinsine sadece Afrika'da rastlanır. Avustralya, Güney ve Orta Amerika'da, Filipinler'in bazı bölgelerinde ve Pasifik adalarında hiç görülmeyen kuşlardandır. Diğer bölgelerde bazı türler yayılım göstermektedir. Kuzey Kutbu civarında yaşayabilen tek kuştur. Kuşların 73 tane cinsinin 72 tanesi Doğu yarımkürede yaygın olarak görüldüğünden, anavatanlarının Eski Dünya olduğu söylenebilir. Buzul Çağı birikintilerinde, şimdiki cinslerin fosillerinden bulunmuştur. Gerçek örümcek kuşlarının fosillerine, ilk kez Macaristan'da Miosen birikintilerinde rastlanmıştır.

Örümcek kuşunun yaşam tarzı ve yapısı nasıldır?

Diğer kuşlardan gagasının dibinde bulunan kıllarla ayrılırlar. Yırtıcı olarak yaşayan kuşların, burun deliklerinde örtü yoktur. Üst gagalarının kenarında keratin bir diş bulunan kuşların gagaları aşağıya doğru kıvrıktır. Besinlerini depo ederek kullanırlar. Bu kuşlar genel olarak böcek yeseler de kurbağaları, küçük omurgalıları, kertenkeleleri, kemirgenleri ve kendi oyundaki kuşları da avlayabilirler. En önemli silahları ise yırtıcı kuşların avlanırken kullandığı pençelerin dışındaki gagalarıdır. Avlarını sivri, kıvrık ve çengel gibi olan gagasıyla öldürür. Avladığı canlıları ağaç dikenine asmaları çok yaygındır. Bu davranışlarından dolayı halk tarafından kasap kuşu olarak anılır. Kuşların boyu 17-25 cm arasında değişmektedir. Başları enli ve iridir. Uç tarafı kıvrık olan çentikli gagası kalındır. Yuvarlak ve kısa kanatlarında 10 adet ana uçma teleği vardır. Kuyrukları uzun, uç taraflara doğru daralan yapıdadır. Ayakları ve bacakları güçlü, ayak tırnakları sivridir. En bilinen Kuzey Yarımkürede yaşayan cinslerin renkleri donuktur. Üst tarafları kahverengi ya da gri, alt tarafları beyaz renktedir. Kuyruklarında, kanatlarında ve başında beyaz ya da siyah lekeler vardır. Bu bölgedeki kuşlarda bulunan siyah maskeler, Eski Dünya'da yaşayan kuşlarda da görülmektedir.

Örümcek kuşunun beslenmesi nasıldır?

Bu kuşlar daha çok yusufçuklar, çekirgeler, cırcırlar gibi böceklerle beslenirler. Pençeleriyle yakaladıkları avlarını gagalarıyla parçalarlar. Avını garip bir şekilde dikenlere takarak, parçalamayı tercih ederler. Bunu sert kabukları olan canlıları pençeleriyle tutmakta zorlandıkları için yaptıkları düşünülür. Doyduktan sonra kalan parçaları dikenlerde bırakırlar.

Örümcek kuşunun üremesi nasıldır?

Kuşlar kış sonuna doğru eş seçimlerini yaparlar. Ağaç üzerine yerden 1,5 ya da 6 metre yüksekliğe gevşek yapıda, fincan gibi yuva kurarlar. Yuvayı tüy, kıl ve otla döşerler. Dişiler bahar başında yumurtalarını yuvaya bırakır. Yılda genellikle iki defa yumurtlarlar. Her defasında 3-6 adet yumurta yaparlar. Yumurtalar kirli beyaz veya maviden pembeye kadar değişen renkte olabilir. Üzerinde kahve ya da gri benekler vardır. Kuluçkaya bazen erkeklerde yatsa, genellikle dişiler kuluçka görevini üstlenir. Erkekler dişiyi beslemeyi tercih eder. Kuluçka süreleri 14-16 gün sürer. Bundan sonra kuşlar uçma aşamasına geldiklerinde yuvadan ayrılır. Üreme döneminde sessiz bir şekilde hazırlıklarını tamamlalar. Çiftleşme sonrasında, yavrular yuvadan uçtuktan sonra yine eski yırtıcı hallerine dönerler.
" } ] }