{ "title": "Kuş Tüyleri", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/kus-tuyleri(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:38:56", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Kuş Tüyleri, kuşlar içi boş hafif kemiklerden oluşan iskelet yapıları, kendilerine özgü olan sıcakkanlı metabolizmaları ve akciğer sistemleri gibi özelliklerle sürüngenlerden çok farklıdırlar. Kuşları diğer sürüngenlerden ayıran en büyük özelliklerden biri de tüylerdir. Tüyler kuşları en ilginç kılan estetik unsurların başında gelir. Tüy kadar hafif sözü, tüyün o zarif yapısındaki mükemmelliği açıklar özelliktedir. Temelde protein yapısına sahip olan tüyler keratin adındaki bir maddeden yapılmıştır. Keratin, derinin alt kısmındaki ölü hücrelerin besin ve oksijen kaynaklarından yararlanamayıp ölmesi ve yerini yeni hücrelere bırakması sonucu oluşan sert ve dayanıklı bir maddedir. Kuş tüylerindeki mükemmel yaratılış hiçbir evrimsel süreçle açıklanmayacak özelliktedir.

Kuş Tüylerinin Yapısı

Kuşları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliktir uçabilmeleri. Kuşları hiçbir canlının başaramadığı bu işi çok özel yapıları olan muhteşem tüyleri sayesinde başarmaktadırlar. Kuş tüyleri hafiftir, kaldırma kuvvetleri vardır ve kolayca eski haline dönme özelliğine sahiptirler. Eğer bir kuş tüyünü mikroskopla incelersek karşımıza olağanüstü bir tasarım çıkar. Tüylerin ortasında bildiğimiz gibi uzun ve sert bir boru bulunuyor ve bu borunun iki tarafından da yüzlerce tüy çıkar. Bu tüylerin boyları, yumuşaklıkları ve muhteşem tasarımlarıyla kuşlara havada uçma özelliği sağlamaktadırlar. Daha ilginç olanı ise bu tüylerin üzerinde de tüycük denilen ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan çok daha küçük tüylerin olmasıdır. Bu tüylerin üzerinde de çengel adı verilen minik kancalar vardır ve bu kancalar sayesinde her tüycük birbirine sanki fermuar gibi tutunur. Çengeller bir fermuarın iki tarafı gibi birbirine kenetlenmiş durumdadır. Bu tüycükler o kadar bitişiktir ki, tüyün üzerine duman üflenirse aralarından geçemez. Çengeller herhangi bir şekilde birbirlerinden ayrılırsa, kuşun silkinmesi ya da gagasıyla tüylerini düzeltmesi tüylerinin eski haline dönmesi için yeterlidir. Kuşlar hayatlarını sürdürebilmek için tüylerini daima temiz, bakımlı ve her an kullanmaya hazır tutmak zorundadırlar. Tüylerin bakımı için de kuyruklarında bulunan yağ keselerini kullanırlar. Gagası yardımıyla bu yağdan biraz alarak tüylerini temizleyip parlatırlar. Bu yağ yüzücü kuşlarda suyun içinde veya yağmur altındayken suyun derilerine ulaşmasına engel olur. Dahası kuşlar tüylerini kabartarak, soğuk havalarda vücut ısılarının düşmesine engel olurlar. Sıcak havalarda ise tüylerini kendilerine yapıştırarak vücutlarının serin kalmasını sağlarlar.

Tüy Tipleri

Vücutlarının çeşitli bölgelerinde bulunan tüylerin her birinin ayrı bir görevi vardır. Kuşun karnındaki tüylerle kanatlarındaki tüyler birbirinden farklı özelliklere sahiptirler. Büyük tüylerden oluşan kuyruk tüyleri dümen ve fren görevi görürler. Kanat tüyleri ise kanat çırpma esnasında açılarak yüzeyi genişletip kaldırma kuvvetini arttırma yapısına sahiptirler. Kuşun kanadını aşağıya doğru çırpması esnasında tüyler birbirine yakın duruma gelerek, aralarından hava sızmasına engel olurlar. Kanatların yukarıya doğru kalkışı sırasında ise tüyler iyice açılıp aralarından havanın geçmesi için elverişli pozisyona gelirler. Kuşlar, uçabilme yeteneklerini koruyabilmek için belirli zamanlarda tüy dökerler. Yıpranmış veya yırtılmış olan tüyler görevlerini tam olarak yerine getiremedikleri için hızla yenilenmektedir.

Başlıca 3 Tip Tüy Vardır

1. Pennae (Telekler, Uçma Tüyleri)

Bu tüyler büyük ve uzun yapılıdırlar. Genelde vücutlarının dış kısmında bulunurlar. Özellikle kuyruk ve kanatlarda bulunan uçma tüyleri bu gruba girerler. Tüy gövdesinden dal ve dalcıklar çıkar, bunların ucunda da kancalar bulunur. Bu kancalar tüy yapısının bütünlüğünü sağlar, çeşitli renk ve desenler taşıyabilirler.

2. Plumae (Hav Tüyleri)

Bu tüylerin gövdesinde kancalar bulunmaz, bu sebeple dik duramaz ve püskül gibi dağınık dururlar. Teleklerin arkalarında ve altında bulunurlar. Gri ve beyaz renktedirler. Isı yalıtımında görevlidirler, göğüs ve karın bölgelerinde bolca bulunurlar. Yavru kuşların vücudunda genelde hav tüyler bulunur.

3. Filoplumae (Kıl Tüyleri)

Kısa bir kök kısımla ince ve uzun bir eksen kısmı taşırlar. Aya kısmı körelmiştir ve sert yapıdadırlar. Dağınık halde bulunurlar. Bazı türlerde ağız ve burun kenarında bulunan duyu tüyleri de bu tiptedir. Tavus kuşlarının tüyleri de bu gruba girerler.

Bunların dışında süs telek ve tüyleri, pudra tüyleri ve deve kuşlarındaki büyük tüyler gibi değişik tüyler de bulunmaktadır. Kuşlarda yaşa, mevsime, eşeye ve üreme dönemine göre değişik tüy çeşitleri görülebilmektedir.
" } ] }