{ "title": "Keten Kuşu", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/keten-kusu(1).jpg", "date": "25.02.2024 05:49:50", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Keten Kuşu, Ülkemizin de uygun ortam bulduğu her yerde yaşayan bir kuş cinsidir ve yerlidir. Kışın küçük gruplar oluşturarak, diğer kuşların bulunduğu sürülere katılırlar. Dünyada oldukça yaygın bir kuş türüdür, erişkin üreme alanı geniştir ve sayıları azalma eğilimi gösterse de kırmızı liste kategorisi düşük risklidir. Keten kuşu düşüşünün ana sebebi herbisit ve gübre kullanımı dahil tarım uygulamalarında değişikliklerin yoğunlaşması ve çiftlikte uzmanlaşma sebebiyle çiftlik çeşitliliğinin azalması ve bitkilerin ekiminin sonbahardan ziyade baharda olduğu düşünülüyor. Ayrıca uygun bir yuvalama alanlarını yok etme ve aşırı otlatma da türün azalmasının sebepleri arasındadır.

Keten Kuşu Fiziki Özellikleri Nelerdir?

Dişi keten kuşunun tüyleri kahverengi zemin üstünde koyu kahverengi çizgilidir. Erkek keten kuşunun ise sırtı kızıl kahverengi rengindedir. Ancak üreme mevsiminde tepesi ile göğüs kısmı parlak kızıl rengine dönüşür. Keten kuşları, uzun kuyruklu ve 13 cm uzunluğunda bir boyları vardır. Kış aylarında diğer kuş süreleri ile görülen keten kuşu, ötücü bir kuş türüdür. Bu kuşlar 4-7 yumurta bırakabilen bir kuş türüdür. Yumurtalarında ufak noktacıklar ve benekler bulunur. Keten kuşu, serçeyi anımsatsa da rengi itibari ile daha hoş ve güzel bir görüntüye sahiptir. Yılda iki defa ürerler ve yuva dişi keten kuşu tarafından iki gün içinde yapılır. Bu sürede erkekte sürekli ona refakat eder. Keten kuşları neredeyse bütün sezon çiftleşirler. 11-14 gün arasında kuluçkaya yatarlar. Erkek ile dişi, kuluçkaya sırasıyla nöbetleşe yatarlar.

Yaşam Şekli

Çalılık bölgelerde yaşayan keten kuşu, yumurtalarını da bu çalılıkların arasına bırakırlar. Kış aylarında diğer kuş sürüleri ile ye ararken görülebilen keten kuşu, açık arazilerde de görünürler. Bol ağaçlı düzlük alanlarda, sık otların olduğu ve çalıların bulunduğu alanlarda, çitlerle çevrili tarım alanları ve bataklık ağaçlıklarda yaşamını sürdürürler. Ayrıca bayırlar, parklar ve bahçelerde de yoğun bitki örtüsünün bulunduğu mezarlıklarda dahi yaşam sürebilirler. Ötücü kuş oldukları için, doğada sürekli seslerini duyabilmek mümkündür, erkek keten kuşları daha tatlı bir ötüş sergilerler. Türkiye'de her bölgede yaz kış görülen keten kuşu ne çok iri ne de çok küçük bir kuştur.

Keten Kuşu Türleri

Keten kuşu ispinozgiller familyasında ötücü bir kuş türü olup kendisinin alt türü bulunmaz. Tek başınadır ve dünyanın pek çok yerinde görülürler. Kendileri küçük gruplar oluşturup diğer kuş türlerinin sürelerine katılırlar.

Beslenme Şekli

Yetişkin keten kuşlarına bakacak olursak bitki taneleri, yabani hindiba, zaman zaman yeşil yeşil filizler, nadir de olsa ara sıra böcekler de yiyerek beslenirler ve yaşamlarını sürdürürler. Keten kuşlarının beslenme şekilleri sürekli değişir. Bitkiden tohuma değişerek sürer ve bu şekilde devam eder. Çoğunlukla tohumla beslenen keten kuşu, dünyanın birçok yerinde bu şekilde yaşamını sürdürmekte ve hayatta kalmaktadır. Keten kuşları, bu şekilde beslenip hayatta kalırlar ve diğer tüm kuşların beslenmesine yakın bir beslenme şekline sahip olan kuş türüdürler.
" } ] }