{ "title": "Kaz", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/kaz(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:30:02", "author": "Fesahat", "article": [ { "article": "Kaz, gri ve beyaz tüyleri, perdeli ayakları, yassı gagasıyla tanınan, ördekgiller familyasından olan otçul kuş türleri arasında yer alır. Tüm dünyaya yayılmış kırkın üzerinde türleri bulunmaktadır. Bilinen kaz türleri arasında yaban kazı, puslu turna kazı, angut, büyük kar kazı, Kanada kazı, ak yanaklı kaz, rahibe kazı sayılabilir. Bu türlerin içerisinde Kanada kazı en zeki olan türdür. Yapıları kuğudan daha küçük, ördekten büyüktür.

Kazların yapısal özellikleri nelerdir?

Otlarla beslense de bazı türleri yumuşakçalar ve böcekleri yerler. Erkek ve dişileri vücut yapısı olarak aynıdır. Bazen erkekler daha iri olabilir. Ayakları perdeli, kanatları enli, uzun ve uçlara doğru sivrilir. Tüyleri oldukça kıymetlidir. Yumuşak olan tüylerin alt kısmı bol havlıdır. Ülkemizde genellikle Doğu Anadolu bölgesinde Kars ilinde yetiştirilir. Eti ve tüyleri için beslenirler. Suda yüzerek, uzun süre su altında kalabilir. Boyunları vücutlarına göre daha kısadır. Yassı gagaları başa bağlı olan yerde daha geniş ve kamburdur. Uçabilen kuşların kızdıklarında boyun tüyleri kabarır, kornaya benzer sesler çıkarırlar. Oldukça zeki ve uykusu hafif olan kuşlar, bekçilik görevi de yaparlar. Ortalama ömürleri 25 yıl kadardır. Yetişkin erkek kazlar her yıl kuyruk tüylerini dökerler. Bunun sebebi daha rahat uçmayı sağlamak içindir. Yetişkin bir kaz 4-5 kg ağırlığında olabilir. Bazı türler 7-9 kg ağırlığına kadar çıkabilir. Gece ve gündüz uçabilen kuşlar, göç esnasında V şeklinde uçarlar. En önde giden erkek kaz grubun en tecrübelilerindendir. Göç sırasında yönlerini yıldızlara göre tayin ederler. Göç eden türler kuzeyde ve kutup bölgelerinde yaşarlar.

Kazların üremeleri ve çiftleşmeleri nasıldır?

Yaşamları boyunca tek eşli yaşayan kuşlardır. Eşleri ölen kazlar, eş seçimi için uzun yıllar bekleyebilir. Eşlerin birbirine bağlılığı oldukça fazladır. Hastalandıklarında birbirlerine bakarlar. Bataklıkların sığ yerlerine ya da tümseklere yuva yaparlar. Kuluçka süreleri 30-34 gün kadar sürer. Mayıs ayında kuluçkaya yatan kazların haziran ayında yavruları yumurtadan çıkar. Ortalama olarak 5 yumurta üzerine kuluçkaya yatarlar. Yuvayı koruma görevini erkek kaz üstlenir. Yavrular ilk çıktığında, açık sarı renkte olurlar. 3-4 ay bakılan yavrular, bu süre sonunda uçmaya başlarlar. 3 yaşında ergenliğe erişirler. Yavrular kaz palazı olarak adlandırılır. Yabani kazlar yavruları doğduktan sonra, 24 saat içerisinde onlara bir su kanalı açar.
" } ] }