{ "title": "Kanarya Bakımı", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/kanarya-bakimi(1).gif", "date": "19.01.2024 22:50:59", "author": "Efşan", "article": [ { "article": "
Kanarya bakımı, oldukça hassas bir çalışmayla sağlanabilir. Sağlıklı bir kanarya etrafında olanlara karşı duyarlı bir yaklaşım içindedir. Devamlı olarak hareket halinde, ötücü ve yeme karşı istekli olur. Karında olan tüyle üflendiğinde derisi sarımtırak olur. Aynı zamanda göğsü, kanat altları ve diğer cilt yerleri aynı renktedir. Hasta olan kanarya bunların tam tersi özellikler gösterir. Hareketsiz ve çevresine karşı duyarsız olur. Ayaklarına bakıldığı zaman yaşını belli eder. Genç bir kanarya ince yapılı, pürüzsüz ve kabuksuz ayaklara sahiptir. Arka parmakları daha kısa olur. Yaşlandıkça ayaklar kalınlaşır, pullanır ve parlaklığını kaybeder. Kanaryanızın sağlıklı ve iyi ötücü olmasını istiyorsanız, erken dönemde eğitmeye başlamalı ve bakımını doğru yapmalısınız.

Kanarya bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Kanaryaların doğal ortam yaratılan kafeslerde bakılması gerekir. İçine özel çim ve ağaç dallarının konması kanaryaların kafeslerde rahat ermesini sağlar. Kafeslerin boyutları 100 x 50 x 80 cm olması tavsiye edilir. Kafesin büyük olması kanaryanın rahat etmesini sağlar. Bunu evin içinde her zaman değiştirmeyeceğiniz bir yere yerleştirmelisiniz. Kafesi yerleştireceğiniz alan direkt güneş ışığı alan cam önleri, soğuk hava akımının olduğu yerler olmamalıdır. Kafesin içinde kullanabileceğiniz 3 tane kap bulunmalıdır. Bunları yem kabı, su kabı ve meyve, sebze koyabileceğiniz kap olarak kullanmalısınız. Kanaryayı tuttuğunuz ortamdaki sıcaklık 10 derecenin üzerinde olmalıdır. Bunun altındaki sıcaklıklar kanaryalar için uygun değildir. Kafesin içinde mutlaka kalsiyum barları bulunmalıdır.

Kanarya bakımında düzenli olarak yapılması gerekenler

Günlük olarak: Kafesin içindeki su ve yem kapları her gün ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Boşalan ya da azalan kaplar yeniden yarısına kadar doldurulmalıdır. Kafesin altına serdiğiniz nemi çekecek özellikteki kâğıdın her gün değiştirilmesi gerekir. Kafesin kapıları kontrol edilmeli, içerdeki besin artıkları kafesten alınmalıdır. Her gün taze ve temiz su verilmelidir. Kanaryalar özellikle yaz döneminde günlük olarak banyo yapmayı severler. Bunu isterseniz içinde temiz su olan spreyle, isterseniz kanaryanın içine girebileceği temiz su koyduğunuz bir kapla sağlayabilirsiniz. Banyo zamanını sabahları ayarlamalısınız. Akşamları kurumadığından, kanaryanın üşümesine neden olabilirsiniz. Ayrıca banyo suyunu çok az miktarda yemek sodası koyabilirsiniz. Bu tüy diplerinde olan bakterilerin yok edilmesine faydalı olacaktır. Ayrıca kanaryanız bu sudan içerse de hazımsızlık sorunlarına iyi gelecektir.

Haftalık olarak: Kafesin kendisi ve kafes içinde bulunan aksesuarların tamamı ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

Aylık olarak: Kafes ve içindeki aksesuarların tamamı özel kimyasallar kullanılarak dezenfekte edilmelidir.

3 ayda bir: Kafesin telleri, kilitleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Kanaryanızı ilkbahar ve yaz aylarında temiz hava alması için kafesiyle balkona koyabilirsiniz. Kış aylarında nişe, sıcaklığın 18-20 derece olduğu günlerde pencereyi açarak temiz hava almasını sağlayabilirsiniz. Evde kedi, köpek gibi başka evcil hayvanlarınızı varsa, kanaryanızı bunlarla yalnız bırakmamalısınız.

Kanaryanın beslenmesi

Kanaryalar her gün beslenmelidir. Bir gün boyunca hiçbir şey yemezlerse ölebilirler. Beslenmede yemler, yeşillikler, sebzeler, meyveler, mamalar, kum ve mineraller, vitaminler yer almalıdır. Bunlar kanaryanın üreme, tüy dökümü, mevsime, hastalıklarına, rengine, yetiştirme türüne göre kullanılmalıdır. Kanaryalara kenevir, kanarya yemi denilen ince yem, şalgam, yulaf, keten tohumu, darı, turp, haşhaş gibi tohumlar ayrı olarak verilebileceği gibi, bunlar karışım olarak verilebilir. Özellikle keneviri çok severler, ancak bunu kış aylarında biraz daha fazla vermeyi tercih etmelisiniz. Fazlası kanaryanızın yağlanmasına neden olabilir. Kışın soğuklarda üşümemesi için faydalı olabilir. Kanaryaya vereceğiniz yemlerin tozlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Gerekirse yemleri elekten geçirebilirsiniz. Yem kaplarında bulunan yemlerin üzerini her gün üflemelisiniz. Çünkü yem kabukları kanaryanın yem yemesine engel olabilir. Yemlerin nemli olmamasına dikkat edin. İçindeki mantar, kurtlanma gibi etkenlere dikkat etmelisiniz. Bunlar kanaryanın bağırsak sorunu yaşamasına neden olabilir.

Bunun dışında düzenli olarak mevsim meyvelerinden ve sebzelerinden verebilirsiniz. Ancak özellikle marul gibi yeşillikleri iyice yıkamalı ve kurulamalısınız. Aksi halde kanaryanız ishal olabilir. Özellikle elma, salatalık, marul en sevdikleri besinler arasındadır. Kanaryanızı çiftleştirmek istediğinizde, üreme döneminde yani Mart ve Nisan aylarında beslenmesine daha dikkat etmelisiniz. Bu süreçte normal yemlerine ilave olarak dörtte bir katı haşlanmış yumurtayı kabuğuyla birlikte, yanında marulla birlikte vermelisiniz. Bu özellikle dişi kanaryalar için önemlidir. Yumurta kabuğundan kendisi için gereken kireci alacaklardır. Yumurtayı normal zamanlarda da kanaryanıza verebilirsiniz. Kanaryanız için her gün taze ve temiz olarak koyduğunuz içme suyunun içine, haftada bir defa beşte bir oranında maden suyu karıştırabilirsiniz. Bu kanaryanın sindirim sistemine oldukça faydalı olacaktır.
" } ] }