{ "title": "İbibik Kuşu", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/ibibik-kusu.jpg", "date": "20.01.2024 03:20:33", "author": "Gökkuşağı", "article": [ { "article": "İbibik Kuşu; çavuş kuşu olarak da adlandırılır. İbibik kuşunun uzunluğu 28 cm. Kadardır ve gagası uzun yay biçiminde ve tüyleri turuncu ile kahverengi karışımıdır. Başı sorguçlu olup kısa kanatlı bir kuştur. Bazı illerimiz de Baltalı olarak da bilinmektedir. Arapça da hüdhüd olarak da bilinmektedir. Mürg-i Süleyman adı ile bilinen hüdhüd, Kur'an'ı Kerimde kendisine kuş dilinin öğretildiği bilinen Süleyman peygambere Saba Melikesi Belkıs hakkında haber getirir ve Süleyman'ın irşad mektubunu Belkıs'a ulaştıran kuş olarak bilinir.

İbibik Kuşunun Yaşam Şekli

Etiyopik bölgelerin ağaçlık ve bağlık yerinde yaşarlar. Yaşlı ağaç bulunan açık yerlerde, çam ormanı veya yaprağını döken ormanlarda meyve bahçelerinde ve bağlarda yerleşirler. Açık ve kimsesiz alanlarda yerleşebildiği gibi şehir parklarında da bulunabilirler. Her çeşit oyukta yuva yapabilirler. Haşere, böcek, salyangoz ve solucanlar ile beslenirler. İnsanlara kolay uyum sağlayıp alışabilirler.

İbibik Kuşunun Üremesi

İbibik kuşları yuvasını ağaç kovuklarında ve yüksek toprak deliklerinde yaparlar. Türkiye'de yaz mevsiminde kuluçkaya yatarlar. Kuluçka vaktinde kuyruk bezinden ağır bir koku çıkarır. Dişi ibibik kuşlarının 4 il 12 arası açık mavi veya kahverengi yumurtaları olur. Bu yumurtaların üzerinde yaklaşık 16 gün kadar kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresinde erkek ibibik kuşları dişileri besler.

İbibik Kuşları Göçleri ve Dağılımı

İbibik kuşları sonbahar mevsiminde Afrika'ya göç edip kış mevsimini orada geçirirler. İlkbahar mevsimi gelince Asya ve Avrupa'ya tekrar geri dönerler. Göç zamanlarında grup halinde hareket ederler. Göç zamanlarının haricinde yalnız yaşamayı severler.

İbibik Kuşları Hakkında İnanışlar

İbibik kuşları eşlerine oldukça bağlıdırlar, eşleri ölünce yeni bir eş aramazlar. Yaşlandıklarında anne ve babasının yiyeceklerini temin ederler, annesi öldüğü zaman uygun bir yer buluncaya kadar annesini başının üzerinde taşır. İslam geleneğine göre ibibik kuşunun başında bulunan tepeliğin anne ve babasına karşı olan hürmeti sonucu verildiği inancı varır. Benzer inançlar Yunan ve Romalılarda da görülmektedir.

Çok uzak mesafedeki suyu havadan görüp keşfedebilme yeteneği ile Süleyman peygambere ve ordusuna rehberlik ettiğine inanılmıştır. İbibik kuşunun \" hüd hüd\" şeklinde ötmesi onun gizli şeyleri göstermek için \"orada orada\" demesi olarak yorumlanmıştır. Rüyada ibibik kuşunun görülmesi suya kavuşma, sıkıntıdan kurtulma, uzaktan haber alma, misafir gelmesi şeklinde yorumlanmış ve hayra yorulmuştur.
" } ] }