{ "title": "Dokumacı Kuşu", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/dokumaci-kusu.gif", "date": "21.01.2024 04:47:50", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Dokumacı Kuşu, genellikle Afrika, Avustralya veya Avustralya çevresinde bulunan adalarda yaşayan, Passero idea familyasında olan bir kuş türüdür. Kuş türleri arasında en çalışkan tür olarak bilinen ve yapmış oldukları yuvaların sanatsal olmasından dolayı, Dokumacı Kuşu olarak adlandırılırlar. Yuvalarını inşa etmek için kullandıkları malzemeler genellikle; yeşil otlar ve palmiye yapraklarıdır. Yapmış oldukları yuvalar ile bilinen ve genellikle yuvalarını, bir ağaç dalından sarkıtarak vazo şeklini vermektedirler. Bunun yanı sıra, yuvalarının görünüm şekli şişe ve küre şeklinde de yapabilirler.

Dokumacı Kuşu Özellikleri Nelerdir?
Güney Afrika civarında yaşayan Dokumacı kuşu yapmış olduğu yuvalar ile görenleri büyülemektedir. Yaklaşık olarak 4 metre ve 200'ün üzerinde kuşu barındırabilen bu yuvaları, çok kısa süre içerisinde yapmaktadırlar.

Dokumacı Kuşu, büyüklük olarak bir serçe ile aynı büyüklükte ve ağırlıktadır. Erkek Dokumacı Kuşun kafası üzerinde kırmızı, dişi kuşun kafası üzerinde ise sarı renk bulunmaktadır. Bu sayede kolayca cinsiyet ayrımı yapılabilmektedir. Genellikle, dişilere kendilerini beğendirmek için, yuvaları erkek kuşlar yapar. Dişi kuşlar sadece yuvanın içi ile ilgilenmektedir.

Dokumacı Kuşu yapmış olduğu yuvaya başlamadan önce, yuva yapımında kullanacağı malzemeleri ayarlar. İlk kez bir yuva yapacak olan kuş bile oldukça profesyonel bir yuva yapabilmektedir ve yapmış oldukları yuvalar asla yağmur suyunu içeriye geçirmeyeceği için ve rüzgâra dayanıklı oldukları için uzun yıllar boyunca rahatça kuşlar tarafından kullanılmaktadır.

Kuluçka dönemleri 28 ya da 30 gün olmaktadır. Bu dönem zarfında hem dişi kuş hem de erkek kuş kuluçkaya yattığı bilinmektedir. Bu kuşlar doğacak olan tüysüz yavrularının soğuktan koruması ve zarar görmemesi için, yaptıkları yuvanın içine kıl gibi malzemelerle izolasyon yapmış olur. Böylece yeni doğan yavru soğuktan etkilenmez.

Dokumacı Kuşu, asla tek yaşayamaz. Sürüler halinde yaşadığı bilindiği için, ekin ekilen tarlalara büyük bir zarar verebilir. Üreme zamanı geldiğinde ise erkeklerin tüyleri bir anda parlamaya başlar. Genellikle böceklerle ve tahıl ile beslenmektedir.
" } ] }