{ "title": "Çulluk", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/culluk.gif", "date": "20.01.2024 05:13:22", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "
Çulluk, genellikle 30. 40 cm boylarındadır. 6.7 cm düz bir gagaya sahiptir. 55. 60 cm kanat aralığı olan çulluğun, vücudunun üst kısımları koyu tarçın renginde, alt kısımları ise gri ve açık tondadır. Başlarının üst kısmında oldukça geniş olan gözleri vardır. Bacakları kısa ve pembe rengini anımsatan bir renktedir. Boynu ve kuyruğu kısa olan, çok sakin ve göçmen bir orman kuşudur.

Çulluk, en çok nerelerde görülür?

Çulluklar yaşamak için genellikle ılıman olan yerleri tercih eder. Asya, Avrupa ve Kuzey kutbunun alt bölgelerinde görülür. Çulluklar genelde Türkiye'de Trakya, Marmara bölgesi, Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgesindeki ormanlık ve ağaçlık bölgelerde görülür. Bu tür kuşlar bizim ülkemizde kış göçmeni olarak da bilinmektedir. Türkiye, Orta doğu, Kuzey Avrupa ve Rusya'da kuluçkaya yatarlar. Güney Avrupa, kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki ormanlık alanlarda kışı geçirirler. Havaların soğumaya başlaması ile Avrupa'dan ve Rusya'dan ülkemize göç edeler. Bu göç ekim sonundan kasım sonuna kadar artarak devam eder. Çulluklar ülkemizde ilk olarak Trakya ve Karadeniz bölgesinde görülür. Buralarda havalar soğumaya başladığında ise Akdeniz bölgesine doğru göç ederler.

Çulluklar nasıl beslenir?

Çulluklar genellikle, solucanları, toprak kurtlarını, böcekleri ve bazı bitki türlerini yiyerek beslenirler. Yumuşak toprağa veya çamurun içine gagalarını sokarak uzun dilleri ile solucan veya kurtları yakalayarak yerler. Akşam hava karamaya başladığında ise ağaçlık bölgelerde ve dere kenarlarına gelerek beslenir.

Çulluklar nasıl ürerler?

Dişi çulluk, çalıların arasındaki veya kök diplerinin toprak kısımlarına yuva görünümünde çukur oluşturur ve bu çukuru yumuşak otlar ve maddeler ile doldurarak, dört tane yumurta bırakır. Yaklaşık olarak 20 ile 22 gün kuluçka döneminin ardından yumurtalar çatlamaya başlar ve yavru çulluklar çıkar. Yaklaşık olarak bir veya bir buçuk ay sonra yavrular uçabilecek duruma gelir. Çulluklar yılda sadece bir defa kuluçkaya yatarlar.

Çulluklar avlanabilir mi?

Çulluklar birçok ülkede spor amaçlı avlanmaktadır. Özellikle Birleşik Arap Emirliklerinde çok popülerdir. Avlanma av tüfekleri ve avcı köpekleri ile yapılır. Özellikle köpekler avlanmada çok büyük bir öneme sahiptir. Köpeklerin yardımı olmadan avlanan çullukları bulmak zor olabilir. Çulluklar, hızları, hacimleri ve uçuşları ile avlanmaya son derece müsait kuşlardır.
" } ] }