{ "title": "Arap Bülbülü", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/arap-bulbulu.gif", "date": "21.01.2024 07:17:39", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Arap Bülbülü adından da anlaşılacağı üzere Arap coğrafyasına ait bir kuş türüdür. Arap bülbülleri son derece hareketli, sevimli ve cana yakın canlılardır. Arap Bülbülü evcilleştirilmeye en müsait birkaç kuştan biridir. Bu kuşla ilgilenen biri, kuşun \" insana yakın bir ruh\" izlenimine kapılması olasıdır.

Arap Bülbülü Adana ve Antakya çevrelerinde yuvalarından alınmakta ve genç yaşta beslenerek insana yakınlaştırılmakta. Evcil bir Arap bülbülü ev ya da bir iş yerinde kafadan kafaya uçarak insanların omuzlarına konar. Arap Bülbülünü çağırdığınızda elinize gelir ve sizinle oynamaya çalışır. Arap bülbüllerinin kötü yanı da vardır; diğer kafes kuşlarına göre daha dağınık ve pistirler. Meyve ve sebzeleri yerken sağa sola dağıtabilir. Ayrıca dışkısı diğer kuşlara göre daha sıvımsı olduğu için iyi temizlenmezse koku yapabilir.

Arap Bülbülü Nerelerde Yaşar?

Arap Bülbülü sıcak iklimlerde yaşayan sevimli bir hayvandır. Ülkemizde, güney kesimlerde yaşayabilmektedirler. Adana, Hatay, Mersin civarlarında sıklıkla görülürler. Ülkemizin güneyinden başlamak üzere Suriye, Irak, Yemen'e kadar uzanan coğrafya bu kuşların ana vatanı gibidir. Yaşadıkları bölgelerin en yaygın kuşlarıdır. Yerel olarak Arap kuşu, kara kafalı kuş diye adlandırılırlar.

Arap Bülbülü Biyolojisi

Arap Bülbülünün başı ve kuyruğu siyahtır. Beyaz göz halkası ve kuyruğunun altındaki sarı bölgelerle hemen diğer kuşlardan ayırt edilebilir. Bütün Arap Bülbüllerinin kanatları ve boyunları kısa, kabarık ve ipek gibi görünen kuyrukları uzundur. Gaga türleri farklılık gösterir; kısa ve koni biçimli ya da keskin kancalı olabilir. Erkek ve dişi kuşların renkleri aynıdır. Dişisi pembe renkli, benekli 2 ile 4 yumurta yumurtluyor. 11 gün boyunca tek başlarına bir kuluçka dönemi yaşıyorlar. Yavrular 11 günün sonunda yumurtadan çıkarak 15 günde yetişip gelişiyorlar.

Arap Bülbülü Nasıl Beslenir?

Arap Bülbülü etçil bir kuş türüdür. Kanarya bir avuç kenevir, aspur ya da ayçiçeği ile günlerce tok durabilir. Gerçek bülbüller kafeste beslenemez; çünkü sadece solucan, karınca, böcek vb. Canlılar ile beslenirler. Arap Bülbüllerin bakımı diğer bülbüllerden daha kolaydır. Etçil beslenmelerinin yanında sebze ve meyve ürünleri ile bakılabilir. Genellikle Hatay'daki kuş sahipleri kafeslerine bir parça elma ya da domates koyarlar. Hayvan bunu gagasıyla didikleyerek karnını doyurur. Ancak bu meyve ve sebzeler çabuk bozulduğu için koku yaparlar bu sebeple kuşa katı maddeler vermek daha doğrudur. Katı madde derken neyi kastettim? Mesela misafirler veya kendiniz için yapmış olduğunuz bir kek parçasını ufalayarak beslenme kabına doldurabilirsiniz.

Arap Bülbülünün Ötüşü

Arap Bülbülleri diğer birçok ötücü kuş gibi gün içerisinde devamlı ötmezler. Sabahları ve özellikle ikindi sonraları ötüşleri ile meşhurdurlar. Ötüşleri gerçek bülbül benzerdir. Kısa ama muhteşem ve tok bir nameleri vardır. Flüt tarzı nameler çıkarırlar. Genellikle geveze ve gürültü çıkarırlar. Toplaştıkları zaman \"çar çar çar\" sesi çıkarırlar. Tan vakitleri ve gün ağarırken, tipik ritimleri ile, süresi ve ayrıntıları değişebilen \"çiik çilevi çülyi\" diye ötüşleri vardır.

Arap Bülbülünün Habitatı

Arap Bülbülü bahçelerde, ekili dikili tarlalarda, dağ panayırlarında ve vahalarda sıklıkla görülür. İnsanlara yakınlaşmaktan çekinmezler.
" } ] }