{ "title": "Ala Karga", "image": "https://www.kuslar.gen.tr/images/ala-karga.jpg", "date": "20.01.2024 12:53:54", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Ala Karga, kanat lekeleri mavi ve beyaz kuyruğu ise siyah olan en renkli kargadır. Kanatları kısa ve yuvarlak olduğu için uçuşları zayıf ve dalgalıdır, yerde ise zıplayarak ilerlerler. Ala Kargalar genellikle tek başlarına veya küçük gruplar halinde bulunurlar. İlkbahar mevsiminde biraz daha çoğalabilirler. Çoğalabilen Ala Kargalar keskin çığlıkları ile yerlerini belli ederler.

Ala Kargalar ormanlarda, bahçelerde, bazen de şehir parklarında yaşarlar. Tüm Avrupa ve Anadolu'da yayılabilen Ala Kargalar her şeyi yerler. Omurgasız böcekleri, yuvalardaki yumurtaları ve yavruları, meşe palamutlarını, fındık, bezelye, patates gibi meyveleri ve çam fıstıklarını yiyerek beslenirler. Ala Kargalar sonbahar mevsiminde meşe palamutlarını, kestaneleri ve fındıkları toplayıp ağaç gövdesinde bir kovuğa depolarlar. Bu sayede bütün yıl boyunca meşe palamudu yiyebilen bu kuş türleri hayvansal besinleri de yavruları için ayırırlar.

Boyları 34-35 cm civarında olup kanat açıklıkları 58 cm'e kadar ulaşabilir. Çeşitli ülkelerde on kadar alt türü olan Ala Kargaların ülkemizde iki alt türü görülür. Göç yapmayan bu kuşlar yaşadığı bölgelerde yerleşik olarak kalırlar. Ala Kargaların en büyük özelliği toprağa bir delik açarak topladığı palamutları birer birer gömüp diğer hayvanların bulamaması için deliğin üstünü kapatıp bu deliği tekrar bulabilmek için işaret koymasıdır. Düşmüş kütükler, kaya parçaları ve küçük taş parçalarını işaret olarak kullanabilirler ve 9 ay sonra bile gömdüğü tohumların yerlerini bulabilen zeki hayvanlardır.
" } ] }